v2067 Kuchařské dovednosti v podpoře zdraví a sportovní výkonnost

Fakulta sportovních studií
jaro 2024
Rozsah
Online, asynchronně. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Michaela Beníčková (cvičící)
Mgr. Adam Wagner (cvičící)
Garance
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D.
Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Předpoklady
Studující jsou schopni pravidelného samostudia interaktivní osnovy na základě předem stanoveného semestrálního plánu (dle tématického obsahu osnovy - 13 témat).
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 30 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 23/30, pouze zareg.: 1/30, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/30
Cíle předmětu
Cílem předmětu je poskytnout studujícím informace o významu vaření v životě člověka a navýšit tak úroveň dovedností důležitých pro správné výživové zvyklosti. Výživové zvyklosti jako součást životního stylu jsou klíčovým předpokladem pro dobrý zdravotní stav člověka, ale i výkonnost sportovce. Nahlédneme proto do zákulisí přípravy stravy a základních kuchařských technik s ohledem na dodržení obecných výživových doporučení pro příjem makroživin, respektive energie a stavebních látek, mikroživin či tekutin. Tuto oblast rozšíříme i o doporučení pro sportovní výživu, která představují efektivní nástroj podpory výkonnosti sportovce s významnými zdravotními aspekty.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- definovat základní výživové oblasti (např. energetická potřeba, makro- a mikroživiny, hydratace atp.);
- interpretovat význam makro- a mikronutrientů ve výživě člověka, jejich roli v energetickém metabolismu a porozumět roli výživy ve zdraví a sportovní výkonnosti;
- porozumnět významu úpravy potravin v evoluci člověka, vývoji jeidnce, podpoře zdraví, respektive sportovní výživě;
- vysvětlit vliv základních forem úpravy potravin na stravitelnost, využitelnost živin a fyziologii člověka;
- porozumnět a aplikovat základní postupy v přípravě pokrmů;
- aplikovat tyto poznatky do sportovní praxe.
Osnova
  • Úvod do problematiky: Zdraví člověka, životní styl a role výživy;
  • Význam tepelné úpravy potravin v evoluci člověka;
  • Historie vaření;
  • Vztah výživy a pohybové aktivity v kontextu zdraví;
  • Význam kuchařských dovedností v životě člověka;
  • Tepelná úprava potravin;
  • Fermentace, klíčení aj. metody úpravy potravin;
  • Výživová doporučení;
  • Aplikace výživových doporučení do praxe;
  • Doporučení pro sportovní výživu;
  • Aplikace pravidel sportovní výživy do praxe;
  • Alternativní výživové směry;
  • Jaké to je být lepším kuchařem?
Literatura
    doporučená literatura
  • Pollan, M. (2014). Cooked: A natural history of transformation. Penguin.
  • van Tulleken, C. (2023). Ultra-Processed People: Why We Can't Stop Eating Food That Isn't Food. Knopf Canada.
  • Inchauspé, J. (2022). Glucose Revolution: The life-changing power of balancing your blood sugar. Simon and Schuster.
  • Spector, T. (2022). Food for Life: Your Guide to the New Science of Eating Well. Random House.
  • Pollan, M. (2008). An Eater’s Manifesto. Defense of food.
Výukové metody
Teoretická výuka probíhá asynchronně s online oporou v interaktivní osnově - samostudium interaktivních studijních opor. Praktická výuka je ve formě plnění praktických domácích cvičení pro jednotlivé semestrální týdny (termín splnění do nedělní půlnoci) a semestrální projekty (celkem 3).
Metody hodnocení
1. Aktivní zapojení do činností v interaktivní osnově. 2. Zpracování projektových výstupů dle zadání v interaktivní osnově (celkem 3) a jejich odevzdání ve stanoveném termínu.
Informace učitele
https://is.muni.cz/auth/el/fsps/jaro2024/v2067/index.qwarp
Výuka a veškeré požadavky na ukončení předmětu jsou vedeny v rámci interaktivní osnovy.
Předmět byl vytvořen v rámci projektu NPO_MUNI_MSMT-16606/2022 s názvem MUNI3.2.1
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2024, jaro 2025.