bp4442 Výživové programování

Fakulta sportovních studií
jaro 2025
Rozsah
1/2/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (náhr. zkoušející)
Garance
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D.
Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Po 18:00–18:50 B11/235
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bp4442/01: Út 15:00–16:40 E34/207 – seminární místnost, T. Hlinský
bp4442/02: Čt 11:00–12:40 E34/225 - seminární místnost, T. Hlinský
Předpoklady
BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
Studenti navazují na znalosti získané v předmětech bp4013 Fyziologie, bp4063 Fyziologie výživy a bp4062 Výživa.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s metodami hodnocení výživového stavu, nástroji pro hodnocení výživových zvyklostí a aspekty poradenské činnosti. Nedílnou součástí výživového programování, respektive plánování je osvojení dovedností nejen v oblasti analýzy stravování, ale především v jeho úpravách, návrhu změn a interpretaci výsledků klientům z různých populačních skupin.
Výstupy z učení
Absolvent tohoto předmětu bude schopen:
- znát a aplikovat pokročilé znalosti z fyziologie výživy do pracovních činností výživového poradce;
- znát a aplikovat výživová doporučení, jejich standardy a modifikace dle specifických potřeb populačních skupin, včetně dalších doporučení zdravého životního stylu např. pro pohybovou aktivitu, spánek apod.;
- analyzovat výživový stav (s využitím antropometrických aj. metod), respektive výživové zvyklosti (s využitím nutričních záznamů a softwarů) a identifikovat pozitivní a negativní aspekty chování v rámci životního stylu klienta;
- navrhnout úpravu výživových zvyklostí, případně dalších složek životního stylu dle specifik cílové populační skupiny;
- rozumět a aplikovat základní principy poradenské činnosti do práce s klientem.
Osnova
  • 01. Úvod do problematiky výživového programování
  • 02. Evoluční kontext výživy ve zdraví člověka
  • 03. Anamnéza
  • 04. Metody hodnocení výživového stavu
  • 05. Kvalitativní a kvantitativní aspekty výživy
  • 06. Výživová doporučení
  • 07. Výživa dětí
  • 08. Výživa těhotných a kojícíh žen
  • 09. Výživa seniorů
  • 10. Role výživy a životního stlu v primární prevenci
  • 11. Role výživy v sekundární a terciární prevenci
  • 12. Alergie a intolerance
Literatura
    povinná literatura
  • RAWSON, Eric S., J. David BRANCH a Tammy J. STEPHENSON. Williams' nutrition for health, fitness & sport. Thirteenth edition. New York: McGraw Hill, 2024, 1 online. ISBN 9781266492150. URL info
  • HOLEČEK, Milan. Regulace metabolismu základních živin u člověka. Druhé, upravené vydání,. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2016, 251 stran. ISBN 9788024629766. info
  • KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
    doporučená literatura
  • KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013, 177 s. ISBN 9788024432809. info
Výukové metody
Teoretická opora je přednostně náplní přednášek a samostatné práce - samostudium interaktivních studijních opor (v rozsahu cca 1 hod/týden).
Praktická výuka je realizována formou seminářů s otevřenou diskuzí a tematicky zaměřených workshopů. Bude zahrnovat:
- práci ve skupinách,
- analýzu kazuistik,
- aplikaci poznatků do práce s populačními skupinami.
Samostatná práce vycházející ze seminární výuky bude postavena na plnění domácích cvičení a úkolů, jejich odevzdání do příslušné odevzdávárny, splnění odpovědníků a předmětových projektů zahrnující vzájemné hodnocení.
Metody hodnocení
Studenti jsou hodnoceni známkou A-F na základě splnění předpokladů níže:
1. Aktivní účast na seminářích (povoleny 2 absence).
2. Naplnění portfolia, které je podmínkou pro připuštění ke zkoušce, v následujícím rozsahu:
a) Semestrální projekt v podobě uceleného textového dokumentu dle šablony. Obsahem bude analýza a hodnocení nutričního stavu a výživových zvyklostí vybrané kazuistiky společně s návrhem doporučení;
b) absolvování Vzájemného hodnocení semestrálního projektu;
c) průběžné plnění dílčích samostatných prací dle zadání v interaktivní osnově.
3. Průběžné testy ověřující znalosti prostudovaných oblastí (celkem 3). Testy jsou absolvovány v čase semináře každý čtvrtý týden semestru. Maximální počet získaných bodů ze všech testů je 30. Pro udělení zápočtu je potřeba získat alespoň 75 % z maximálního bodového zisku (alespoň 22 bodů).
4. Absolvování ústní zkoušky.
Navazující předměty
Studijní opora
https://is.muni.cz/auth/el/fsps/jaro2025/bp4442/index.qwarp
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2025/bp4442