FSpS:nk4320 Výživa ve sportu a doping - Informace o předmětu
nk4320 Výživa ve sportu a doping
Fakulta sportovních studiíjaro 2025
- Rozsah
- 13/0/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií - Předpoklady
- BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Kondiční trénink (program FSpS, N-KTAK) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je představit principy sportovní výživy v kontextu specifik realizovaného sportovního odvětví, a to ve snaze podpořit tréninkovou adaptaci, regeneraci a sportovní výkon.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
- charakterizovat specifika sportovní výživy
- orientovat se v aktuálních platných výživových doporučeních pro sportovce v podpoře regenerace a sportovního výkonu
- aplikovat základní poznatky z výživy do prostředí různých sportovních disciplín
- posoudit a korigovat nutriční potřeby sportovců vyplývající z náročnosrti tréninkového procesu
- vyhledávat a syntetizovat informace o sportovní výživě v recentní odborné literatuře
- aplikovat specifické nutriční strategie optimalizující sportovní výkon
- analyzovat výživový stav sportovce
- identifikovat zdravotní rizika vyplývající z náročnosti tréninkového procesu a umět doporučit vhodná nutriční opatření eliminující rizika
- definovat doping, kategorizovat zakázané látky a metody a identifikovat rizika spojená s porušováním dopingových pravidel
- individualizovat výživový plán sportovce s ohledem na specifické potřeby sportovce vyplývající z fáze ročního tréninkového cyklu (redukce hmotnosti, udržení či zvýšení hmotnosti, příprava na soutěž)
- doporučit používání doplňků stravy a sportovních potravin na základě současných poznatků - Osnova
- Témata přednášek:
- 01. Limitující aspekty sportovní výživy
- 02. Doping; definice a kategorizace zakázaných látek a metod
- 03. Hodnocení výživového stavu sportovce (nástroje zjišťování výživového stavu sportovce, tréninková a nutriční anamnéza, antropometrická měření se vztahem k výživovému stavu, tělesná kompozice, analýza potřeb energie a živin, energetická dostupnost)
- 04. Výživa před, během a po zatížení (specifika a odlišnosti tréninkové a závodní výživy, specifika sportovní výživy vytrvalostních a silových disciplín, kolektivních sportů a koordinačně estetických sportů)
- 05. Hydratace ve sportu – strategie příjmu tekutin, autonomní vs. preskribovaný příjem
- 06. Doplňky stravy ve sportu (kategorizace, legislativa, praktické použití ve sportu – ergogenní doplňky stravy, regenerační a zdravotně preventivní role doplňků stravy)
- 07. Zdravotní aspekty sportovní výživy (alternativní výživové směry, výživa sportujících dětí a seniorů, potravinové intolerance, výživa v čase rekonvalescence, ženská atletická triáda, GIT problémy, hyponatremie, přetrénování)
- 08. Environmentální podmínky a sportovní výživa – výživa cestujícího sportovce
- 09. Sportovní výživa jako vědecká disciplína (práce s odbornými texty, zpracování rešerší, orientace v odborné literatuře se zaměřením na sportovní výživu)
- 10. Specifika výživy: běh, cyklistika, plavání, zimní sporty, týmové sporty, rychlostní a silové disciplíny, sporty s hmotnostními kategoriemi
- Literatura
- doporučená literatura
- BURKE, Louise a Vicki DEAKIN. Clinical Sports Nutrition. Fifth edition. New York: McGraw-Hill Education, 2015, xx, 828. ISBN 9781743073681. info
- VILIKUS, Zdeněk. Výživa sportovců a sportovní výkon. 2. vydání. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2015, 177 stran. ISBN 9788024631523. info
- CLARK, Nancy. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada, 2014, 392 s. ISBN 9788024746555. info
- Sports nutrition. Edited by Ron J. Maughan. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 666. ISBN 9781118275764. info
- Výukové metody
- Výuka je vedena formou přednášek.
- Metody hodnocení
- absolvování 2 průběžných testů v 6. a 13. týdnu výuky (20 otázek, min. 75% úspěšnost); možnost opravného testu v případě neúspěchu; zkouška ústní.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2025/nk4320