FSpS:nk4058 Výživové poradenství - Informace o předmětu
nk4058 Výživové poradenství
Fakulta sportovních studiípodzim 2024
- Rozsah
- 7/13/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Michaela Beníčková (pomocník)
Mgr. Adam Wagner (pomocník)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (náhr. zkoušející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (náhr. zkoušející) - Garance
- Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D.
Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Pá 4. 10. 17:10–18:50 E34/203 - seminární místnost, Pá 18. 10. 8:00–10:30 C15/207, Pá 15. 11. 8:25–10:05 C15/207
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Předpoklady
- BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Kondiční trénink (program FSpS, N-KTAK) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je se seznámit s obecnými metodami práce s klientem v rámci poradenství v oblasti výživy a životního stylu. Předat ucelený přehled o aktuálních trendech v oblasti výživy používané v rámci změny životního stylu. Absolvent předmětu bude schopen vytvořit plán změny životního stylu pro klienta z běžné populace, sportovce a dle specifických potřeb populačních skupin. Dále bude schopen pomocí terapeutických přístupů u klienta intervenovat. Absolvent bude také dále schopen vyhodnotit, zda intervence byla úspěšná.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- popsat a vysvětlit základní výživová doporučení, jejich standardy a specifika dle populačních skupin;
- práce s klientem v oblasti výživy a životního stylu u běžné a sportující populace, respektive vybrané populační skupiny dle profilu absolventa (APKIN/KT);
- používat základní nástroje pro hodnocení životního stylu klienta (např. nástroje pro hodnocení výživových, pohybových a spánkových zvyklostí) a antropometrické nástroje pro hodnocení nutričního stavu (např. BMI, WHR, bioelektrická impedance aj.);
- sestavit anamnézu klienta;
- vyhodnotit současný životní styl klienta a identifikovat případná rizika;
- navrhnout na základě podrobné anamnézy vhodný plán změny výživy či životního stylu;
- kriticky hodnotit svou práci a práci kolegů v kontextu současného poznání, moderních trendů a popularizačních textů. - Osnova
- 1. Úvod do problematiky
- 2. Základní názvosloví
- 3. Anamnéza klienta
- 4. Metody hodnocení výživového stavu, výživových zvyklostí a dalších ukazatelů zdraví, respektive životního stylu
- 5. Výživová doporučení v praxi
- 6. Doporučení pro pohybovou aktivitu, spánek a další aspekty životního stylu
- 7. Specifika populačních skupin
- 8. Výživa v prevenci
- 9. Výživa oslabených
- 10. Výživa v podpoře sportovního výkonu
- 11. Bioaktivní látky, doplňky stravy a farmakoterapie
- 12. Alternativní výživové směry
- 13. Aktuální výživové trendy
- Literatura
- povinná literatura
- RAWSON, Eric S., J. David BRANCH a Tammy J. STEPHENSON. Williams' nutrition for health, fitness & sport. Twelfth edition. New York: McGraw Hill Higher Education, 2020, xxii, 616. ISBN 9781260547672. info
- BERNACIKOVÁ, Martina, Jan CACEK, Lenka DOVRTĚLOVÁ, Iva HRNČIŘÍKOVÁ, Tomáš HLINSKÝ, Kateřina KAPOUNKOVÁ, Jitka KOPŘIVOVÁ, Michal KUMSTÁT, Dagmar MOC KRÁLOVÁ, Jan NOVOTNÝ, Petr POSPÍŠIL, Jana ŘEZANINOVÁ, Michal ŠAFÁŘ a Ivan STRUHÁR. Regenerace a výživa ve sportu. 3., doplněné vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2020, 262 s. ISBN 978-80-210-9725-4. Munishop info
- doporučená literatura
- JEUKENDRUP, Asker a Michael GLEESON. Sport nutrition. Third edition. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2019, xiii, 602. ISBN 9781492529033. info
- KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
- Sports nutrition. Edited by Ron J. Maughan. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 666. ISBN 9781118275764. info
- neurčeno
- HOLEČEK, Milan. Regulace metabolismu základních živin u člověka. Druhé, upravené vydání,. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2016, 251 stran. ISBN 9788024629766. info
- KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013, 177 s. ISBN 9788024432809. info
- KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013, 177 s. ISBN 9788024432809. info
- Výukové metody
- Teoretická výuka formou přednášek s oporou v interaktivní osnově. Přímá návaznost seminární výuky na přednášky a interaktivní osnovu poskytne studentům strukturu pro samostudium a domácí práci. Cílem seminární výuky je prohloubení a zapracování poznatků získaných při přímé a nepřímé výuce.
Přímá výuka:
- aktivní podíl studenta na výuce: představení výsledků samostudia a domácí práce;
- skupinová výuka: skupinové diskuse a řešení problémů;
- projektově orientovaná výuka: analýza případových studií.
Nepřímá výuka:
- analyzovat, vyhodnotit a navrhnout doporučení pro vybranou osobu v podobě uceleného dokumentu (semestrální projekt);
- vzájemné hodnocení semestrálního projektu;
- výstupy z domácí práce a jejich odevzdání přes odevzdávárnu v IS;
- tematické open book testy (odpovědníky v IS) pro samostudium;
Z přednáškové a seminární výuky vzniká portfolio, které slouží jako podklad pro úspěšné ukončení předmětu (hodnocení je součástí ústní zkoušky). - Metody hodnocení
- Studenti jsou hodnoceni známkou A-F na základě splnění předpokladů níže:
1. Aktivní účast na seminářích (povolena 1 absence).
2. Naplnění portfolia, které je podmínkou pro připuštění ke zkoušce, v následujícím rozsahu:
a) Semestrální projekt v podobě uceleného textového dokumentu dle šablony. Obsahem bude analýza a hodnocení nutričního stavu a výživových zvyklostí vybrané kazuistiky společně s návrhem doporučení;
b) absolvování Vzájemného hodnocení semestrálního projektu;
c) průběžné plnění dílčích samostatných prací dle zadání v interaktivní osnově.
Portfolio se podílí vahou 20 % na výsledné známce.
3. Průběžné testy ověřující znalosti prostudovaných oblastí (celkem 3). Testy jsou absolvovány v čase semináře každý čtvrtý týden semestru. Maximální počet získaných bodů ze všech testů je 30. Pro připuštění ke zkoušce je potřeba získat alespoň 70 % z maximálního bodového zisku (alespoň 21 bodů). Průběžné testy se podílí vahou 20 % na výsledné známce.
4. Absolvování ústní zkoušky (Studenti si losují jeden zkouškový okruh a ten představí v kontextu související kazuistiky). Ústní zkouška představuje 60 % výsledné známky. - Studijní opora
- https://is.muni.cz/auth/el/fsps/podzim2024/nk4058/Vyzivove_poradenstvi.qwarp
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2024/nk4058