T131 Výživa ve sportu I

Fakulta sportovních studií
podzim 2004
Rozsah
1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Fakulta sportovních studií
Kontaktní osoba: Olga Korvasová
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
T131/1: Po 19:10–19:55 K113
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Vztahy mezi cvičením a výživou, jejich aplikace do zdraví, fitness, sport. výkonnosti. Smysl, účel sport. výživy, výž. doplňků. Doping. vybraná sport. odvětví, jejich specifika.
Osnova
  • Význam výživy ve sportu. Energetická bilance. Základní stavební kameny výživy - Sacharidy, Tuky, Bílkoviny. Vitaminy, minerální látky.Bioaktivní látky. Pitný režim, bílance tekutin. Volné radikály. Imunitní systém, sport a výživa. Výživa v jednotlivých fázích přípravy.Výživa a regenerace. Potravinové doplňky.
Metody hodnocení
Ukončení předmětu zápočtovou písemkou. Během semestru bude vyžadována domácí práce.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2002, podzim 2003, podzim 2005, podzim 2006.