np2424 Výživa v prevenci a nemoci

Fakulta sportovních studií
podzim 2015
Rozsah
2/1. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Předpoklady
Seminární práce na zadané téma, ústní zkouška.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získat aktuální informace o výživových trendech v rámci prevence nemocí. Poznatky budou prezentovány na základě evidence based studií. V rámci předmětu studenti získají nejnovější poznatky o výživě a její úloze v prevenci civilizačních nemocí, úloze jednotlivých nutrientů, doporučených dávkách dle věkových skupin, zatížení a onemocnění, úloze vitaminů, minerálních látek, antioxidantů, fytochemických látek, vlákniny. Dále získají poznatky o úloze výživy v rámci léčby nemocí, se kterými se mohou jako absolventi ve své praxi nejčastěji potkat (vybrané civilizační choroby, metabolický syndrom, obezita, diabetes mellitus, dále malnutrice – celiakie, Crohnova choroba, osteoporóza, anemie, jaterní choroby, žlučníkové diety). Budou srovnána i doporučení alternativní výživy s obecně platnými základními lékařskými doporučeními. Na základě získaných poznatků po absolvování předmětu, budou studenti schopni vytvářet výživová doporučení pro vybrané jedince ve vztahu k danému onemocnění.
Osnova
  • • Výživa ve zdraví a prevenci chorob. • Malnutrice. • Výživa při kardiovaskulárních chorobách. • Výživa při metabolickém syndromu. • Výživa při obezitě, obezitě dětí. • Výživa diabetiků. • Výživa při celiakii. • Výživa při Crohnově chorobě. • Výživa při jaterních chorobách. • Druhy diet. • Dieta žlučníková. • Dieta diabetická. V rámci seminářů budou studenti na základě nabytých vědomostí z přednášek prakticky vytvářet výživová doporučení pro vybrané civilizační choroby (kazuistiky).
Literatura
  • Whitnex E.N., Rolfes S.R. ( 2001). Understanding nutrition. (5th.ed.). UK: Wadsworth.
  • Svačina Š., Mullerová D., Bretšnajdrová A. (2012). Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní setry a nutriční terapeuty. (1.vyd.). Praha, Česko: Triton.
  • Insel P., Ross, D., Mcmahon, K., Bernstein, M. (2014). Nutrition,( 5th ed.). USA: Jones and Bartlett Learning LLC.
Výukové metody
Samostudium, přednášky, semináře
Metody hodnocení
• 85 % aktivní účast na seminářích • Vypracovat a předložit seminární práci na zadané témav rozsahu 5-10 stran, hodnoceno škálou A-F • Ověření teoretických znalostí formou ústní zkoušky, hodnoceno škálou A-F
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019.