FSpS:bk2066 Fyziologie výživy - Informace o předmětu
bk2066 Fyziologie výživy
Fakulta sportovních studiípodzim 2018
- Rozsah
- 7/7/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející) - Garance
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Pá 12. 10. 16:20–18:00 C15/207, Pá 19. 10. 15:05–17:35 B11/236, Pá 23. 11. 17:35–19:15 B11/236
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Předpoklady
- absolvování předmětu Základy výživy ve sportu (bk2022).
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Regenerace a výživa ve sportu (program FSpS, B-TV) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je podrobně seznámit s principy fungování gastrointestinálního traktu, trávení, vstřebávání a využitelnosti jednotlivých živin v lidském organismu.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
- popsat činnost trávicího systému člověka
- znát základní význam pro jednotlivé složky výživy
- popsat základní biochemické procesy v lidském těle
- vysvětlit základní fyziologické principy fungování gastrointestinálního traktu
- popsat proces trávení, vstřebávání sacharidů, tuků, bílkovin, minerálních látek a vitamínů a vody a jejich zařazení do metabolických pochodů s přihlédnutím na rozsah a míru fyzické zátěže
- porozumět základům regulace metabolických procesů (působení enzymů, hormonů) - Osnova
- 1. Gastrointestinální trakt, funkce, mechanismy řízení
- 2. Sacharidy. Trávení, vstřebávání sacharidů
- 3. Bílkoviny. Trávení, vstřebávání bílkovin
- 4. Tuky. Trávení, vstřebávání tuků
- 5. Energetická bilance, metabolismus jednotlivých živin
- 6. Vitaminy, minerální látky a jejich úloha v organismu
- 7. Úloha vody v organismu
- Literatura
- doporučená literatura
- Marounek, Milan - Březina, Pavel - Šimůnek, Jan. Fyziologie a hygiena výživy. Vyškov : VVŠ PV, 2000. 132 s. 1. ISBN 80-7231-057-7.
- WHITNEY, Eleanor Noss. Understanding nutrition :themes & variations. 12th Ed. Belmont, CA: Cengage/Wadsworth, 2009, p. cm. ISBN 0538734655. info
- MANDELOVÁ, Lucie. Fyziologie výživy. Elportál. Brno: Masarykova univerzita, 2006. ISSN 1802-128X. URL info
- HOLEČEK, Milan. Regulace metabolizmu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2006, 286 s. učebnice. ISBN 80-247-1562-7. info
- Výukové metody
- 1 přednáška, 1 seminář.
- Metody hodnocení
- - povinná docházka na seminářích (1 povolená absence)
- závěrečný test na poslední vyučovací hodině: min. 50 % úspěšnost; ke ZK min. 75%; 50-75 % – opravný termín (minimum při opravě 75 %)
- ústní zkouška - Informace učitele
- Dlouhodobé neúčasti omlouvejte na začátku semestru. Omluvenky zadávejte do ISu prostřednictvím studijního oddělení.
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (podzim 2018, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2018/bk2066