FSpS:np2425 Výživové poradenství - Informace o předmětu
np2425 Výživové poradenství
Fakulta sportovních studiípodzim 2019
- Rozsah
- 1/2/0. 6 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Po 15:00–15:50 B11/311
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Předpoklady
- ukončený předmět Poradenství ve zdravém životním stylu; absolvování praxe s kladným hodnocením lektora, obhájení vypracovaných kazuistik, ústní zkouška.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Aplikovaná kineziologie (angl.) (program FSpS, N-TV)
- Aplikovaná kineziologie (program FSpS, N-TV)
- Cíle předmětu
- V teoretické části se zaměříme na několik oblastí – povinné vybavení poradny pro výživu, dále psychoterapeutické přístupy v poradenství, dotazníkové šetření, postupy zjišťování výživových zvyklostí, antropometrická měření. Získání znalostí a podrobného přehledu o různých psychoterapeutických přístupech v rámci výživového poradenství a poradenství v oblasti wellness. Získání a osvojení znalostí a dovedností při vedení terapie s klientem, použití dotazníkového šetření – frekvenční dotazníky, recally, dotazníky formou vážení, apod. Dále praktické postupy při zjišťování výživových zvyklostí, schopnost analyzovat problém klienta, navrhnout řešení. Interpretace různých antropometrických měření.
Cílem předmětu je získat dovednosti a profesní kompetence v oblasti potřeb poradenského centra zahrnující ekonomickou rozvahu, legislativní rámec, povinné vybavení poradny přístroji, hygienické požadavky, znalosti a dovednosti terapeuta - Výstupy z učení
- Student bude schopen sestavit plán pro vznik poradny pro výživu.
- Osnova
- TEORIE:
- 1. Rozvaha při založení poradny pro výživu
- 2. Povinné vybavení poradny pro výživu
- 3. Psychoterapeutické přístupy při výživovém poradenství
- 4. Antropometrická měření
- 5. Dotazníková šetření
- PRAXE: Kazuistiky dle zadání. V praktické části dojde k nácviku jednotlivých postupů, studentům budou v průběhu výuky zadány projekty a kazuistiky k řešení individuálním přístupem, skupinovou prací a následnou interpretací a konzultací s ostatními členy skupiny. V rámci tohoto předmětu si studenti splní praxe v zařízení, které se zabývá poradenstvím v oblasti zdravého životního stylu, wellness, výživy, pohybových aktivit. Zařízení bude vybráno po konzultaci s garantem předmětu. Cílem praxe bude ověření si získaných znalostí. Součástí praxe bude i pochopení rizik spojených s poradenskou činností.
- Studenti navštíví alespoň 2 zařízení v časové dotaci 6 hodin v 1 zařízení. Cílem praxe bude náslech odborné práce, samostatná práce pod vedením lektora, vypracovat 2 kazuistiky dle zadání lektora v poradně.
- Literatura
- Whitnex E.N., Rolfes S.R. (2002). Understanding nutrition. (5.ed.) USA: Wadsworth.
- Bauer, D. K., Lion, D., Sokolik, C. A. (2012). Basic nutrition counseling sklil development. (2end.ed.) Belmont, CA: Wadsworth.
- Insel P., Ross D., Mcmahon k., Bernstein M., (2014). Nutrition. (5.ed.),USA: Jones and Bartlett Learning LLC.
- Svačina Š., Mullerová D., Bretšnajdrová A. (2012). Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní setry a nutriční terapeuty. (1st ed.). Praha, Česko: Triton.
- Výukové metody
- praktická výuka.
- Metody hodnocení
- - 90% aktivní účast na seminářích
- 100% účast na praxi
- vypracování 2 kazuistik dle zadání lektora a jejích prezentace, hodnoceno škálou A–F
- ověření teoretických vědomostí formou ústní zkoušky, hodnoceno škálou A–F - Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2019/np2425