bp4450 Výživové programování ve sportu

Fakulta sportovních studií
podzim 2022
Rozsah
2/2/0. 6 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Út 10:00–11:40 C15/207
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bp4450/01: Út 12:00–13:40 C15/207, T. Hlinský
Předpoklady
BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
absolvování předmětu bp4063; bp4062; bp4442.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je aplikovat a modifikovat znalosti základních principů výživy do oblasti sportu na základě specifik realizovaného sportovního tréninku, a to ve snaze podpořit tréninkovou adaptaci, regeneraci a sportovní výkon.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- charakterizovat specifika sportovní výživy a odlišit je od výživy nesportovce
- orientovat se a správně interpretovat nejnovější výživová doporučení pro sportovce v podpoře regenerace, adaptace a sportovního výkonu
- aplikovat základní poznatky z výživy do prostředí různých sportovních disciplín
- posoudit a korigovat nutriční potřeby sportovců různého věku a při variabilní náročnosti tréninkového procesu
- analyzovat výživový stav sportovce
- pracovat s nutričním softwarem při programování individuálních nutričních potřeb sportovců
- aplikovat specifické nutriční strategie optimalizující sportovní výkon
- identifikovat zdravotní rizika vyplývající z variabilní náročnosti tréninkového procesu a umět doporučit vhodná nutriční opatření
- individualizovat výživový plán sportovce s ohledem na specifické potřeby vyplývající z fáze ročního tréninkového cyklu
- doporučit používání doplňků stravy a sportovních potravin za účelem optimalizace sportovní přípravy
Osnova
  • PŘEDNÁŠKY:
  • 1. Energetická bilance a základní potřeby makroživin a mikroživin ve výživě sportovce (význam, fyziologie trávení a vstřebávání, metabolismus živin při práci, nutriční aspekty zátěžové fyziologie)
  • 2. Hodnocení výživového stavu sportovce (nástroje zjišťování výživového stavu sportovce, tréninková a nutriční anamnéza, antropometrická měření se vztahem k výživovému stavu, tělesná kompozice, analýza potřeb energie a živin, energetická dostupnost)
  • 3. Výživa před, během a po zatížení (specifika a odlišnosti tréninkové a závodní výživy, specifika sportovní výživy vytrvalostních a silových disciplín, kolektivních sportů a koordinačně estetických sportů)
  • 4. Hydratace ve sportu – strategie příjmu tekutin, dehydratace, rehydratace, hyponatremie
  • 5. Specifické strategie sportovní výživy (manipulace s příjmem sacharidů a jiných makroživin ve sportu)
  • 6. Doplňky stravy ve sportu (kategorizace, legislativa, praktické použití ve sportu – ergogenní doplňky stravy, regenerační a zdravotně preventivní role doplňků stravy)
  • 7. Zdravotní aspekty sportovní výživy (rizika nutričních deficiencí – role energie, makroživin a mikroživin, alternativní výživové směry, výživa sportujících diabetiků, seniorů, potravinové intolerance, výživa v čase rekonvalescence, GIT problémy)
  • 8. Specifika sportovní výživy dětí, seniorů, ženská atletická triáda
  • SEMINÁŘE:
  • - monitoring, kontrola, vyhodnocení a programovaní výživy sportovce v návaznosti na specifika sportovní přípravy (fáze RTC, příprava na závod, konkrétní výživové cíle, atd., sledování antropometrických ukazatelů (kaliperace, složení těla, kalkulace energetického výdeje)
  • - práce s nutričním softwarem, sběr, analýza a evaluace jídelníčků
Literatura
    povinná literatura
  • CLARK, Nancy. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada, 2014, 392 s. ISBN 9788024746555. info
    doporučená literatura
  • BURKE, Louise a Vicki DEAKIN. Clinical Sports Nutrition. Fifth edition. New York: McGraw-Hill Education, 2015, xx, 828. ISBN 9781743073681. info
  • VILIKUS, Zdeněk. Výživa sportovců a sportovní výkon. 2. vydání. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2015, 177 stran. ISBN 9788024631523. info
  • EBERLE, Suzanne Girard. Endurance sports nutrition. 3rd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2014, ix, 382. ISBN 9781450432153. info
  • Sports nutrition. Edited by Ron J. Maughan. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 666. ISBN 9781118275764. info
  • Sports nutrition : enhancing athletic performanc. Edited by Bill I. Campbell. New York: CRC Press, 2013, xv, 321. ISBN 9781466513587. info
  • BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2012, xii, 411. ISBN 9781450401616. info
  • BURKE, Louise a Vicki DEAKIN. Clinical Sports Nutrition. 4th ed. Sydney: McGraw-Hill Companies, 2010, xix, 715. ISBN 9780070277205. info
Výukové metody
Výuka je vedena formou přednášek a seminářů.
Metody hodnocení
- pravidelná docházka (povoleny 2 omluvené absence)
- plnění zadaných úkolů v seminářích (pracovní listy – zpracování, hodnocení, evaluace jídelníčků)
- závěrečný písemný test 20 otázek (kombinace otevřených a testových otázek), min. 75% úspěšnost (možnost opravného testu)
- zkouška ústní (podmínky postupu ke ZK – docházka, úspěšné absolvování testu a odevzdání všech splněných úkolů – pracovních listů)
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2021, podzim 2023, podzim 2024.