FSpS:bp4062 Výživa - Informace o předmětu
bp4062 Výživa
Fakulta sportovních studiípodzim 2023
- Rozsah
- 2/2/0. 6 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Kristýna Kovářová (cvičící)
Mgr. Dominik Puda (cvičící) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Út 15:00–16:40 B11/236
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bp4062/02: Út 18:00–19:40 E34/203 - seminární místnost, K. Kovářová - Předpoklady
- BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Osobní a kondiční trenér (program FSpS, B-OKT) (2)
- Regenerace a výživa ve sportu (program FSpS, B-TVS) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s výživovými doporučeními pro běžnou zdravou populaci i pro populaci se zvýšeným fyzickým zatížením, seznámit je se základními složkami výživy člověka, ukázat jejich význam, zdroje, dávky i fyziologické účinky. Studující pochopí úlohu vody a pitného režimu ve výživě člověka. Budou seznámeni se základními alternativními výživovými směry a dietami.
- Výstupy z učení
- Student po absolvování tohoto předmětu bude schopen:
- rozumět základnímu pojmosloví ve výživě, rozdílům v doporučeních pro jednotlivé skupiny, legislativnímu rámci
- vysvětlit význam výživy pro lidský organismus
- identifikovat problémy způsobené nedostatečnou nebo nevhodnou výživou
- znát výživová doporučení pro specifické skupiny obyvatel
- rozlišit vhodná a nevhodná výživová doporučení a výživové směry
- pochopit rizika nesprávné výživy - Osnova
- 01. Výživová doporučení. Význam výživy pro lidský organismus v jednotlivých obdobích života
- 02. Analýza výživové stavu. Výživový stav. Dotazníkové šetření a vyhodnocení antropometrických ukazatelů nutričního stavu
- 03. Sacharidy, bílkoviny, tuky – jejich význam ve výživě a doporučení
- 04. Vitaminy a minerální látky – jejich význam ve výživě a doporučení
- 05. Pitný režim. Význam vody
- 06. Výživa dětí. Hodnocení výživového stavu u dětí
- 07. Výživa těhotných, kojících, seniorů
- 08. Alternativní výživové směry
- 09. Vybrané diety a doporučení
- 10. Extrémní diety a doporučení. Hodnocení. Kritické čtení
- 11. Bioaktivní látky ve výživě
- 12. Výživová omezení a restrikce vyplývající z environmentálních podmínek
- Literatura
- doporučená literatura
- BERDANIER, Lynne a Carolyn D. BERDANIER. Case studies in physiology and nutrition. Boca Raton: Taylor & Francis, 2010, [12], 156. ISBN 9781420088779. info
- BENDER, David A. A dictionary of food and nutrition. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, 2009, 596 s. ISBN 9780199234875. info
- GROPPER, Sareen Annora Stepnick, Jack L. SMITH a James L. GROFF. Advanced nutrition and human metabolism. 4th ed. Belmont, Calif.: Thomson/Wadsworth, 2005, xix, 600. ISBN 0534559867. info
- Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 3rd ed. Prague: Galén, 2004, 500 s. ISBN 8072622927. info
- Antioxidants in nutrition, health, and disease. Edited by J.M.C Gutteridge - B. Halliwell. [1st ed.]. Oxford: Oxford University Press, 1994, vi, 143 s. ISBN 0-19-854902-4. info
- Výukové metody
- Výuka bude probíhat formou přednášek a cvičení.
- Metody hodnocení
- Předpokládá se povinná účast na výuce. Možné jsou 2 omluvené absence.
Pro přihlášení ke zkoušce se předpokládá splnění následujících podmínek:
- absolvovat 3 průběžné testy (online přes informační systém)
- odevzdat správně 5 úkolů (semináře)
Zkouška bude ústní. - Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (podzim 2023, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2023/bp4062