nk4058 Výživové poradenství

Fakulta sportovních studií
podzim 2024
Rozsah
7/13/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Michaela Beníčková (pomocník)
Mgr. Adam Wagner (pomocník)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (náhr. zkoušející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (náhr. zkoušející)
Garance
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D.
Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 4. 10. 17:10–18:50 E34/203 - seminární místnost, Pá 18. 10. 8:00–10:30 C15/207, Pá 15. 11. 8:25–10:05 C15/207
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
nk4058/01: Pá 27. 9. 13:55–16:25 B11/236, Pá 4. 10. 14:50–16:30 C15/207, Pá 18. 10. 10:45–13:15 C15/207, Pá 25. 10. 17:10–18:50 C15/207, Pá 15. 11. 12:05–14:35 C15/207, T. Hlinský
Předpoklady
BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je se seznámit s obecnými metodami práce s klientem v rámci poradenství v oblasti výživy a životního stylu. Předat ucelený přehled o aktuálních trendech v oblasti výživy používané v rámci změny životního stylu. Absolvent předmětu bude schopen vytvořit plán změny životního stylu pro klienta z běžné populace, sportovce a dle specifických potřeb populačních skupin. Dále bude schopen pomocí terapeutických přístupů u klienta intervenovat. Absolvent bude také dále schopen vyhodnotit, zda intervence byla úspěšná.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- popsat a vysvětlit základní výživová doporučení, jejich standardy a specifika dle populačních skupin;
- práce s klientem v oblasti výživy a životního stylu u běžné a sportující populace, respektive vybrané populační skupiny dle profilu absolventa (APKIN/KT);
- používat základní nástroje pro hodnocení životního stylu klienta (např. nástroje pro hodnocení výživových, pohybových a spánkových zvyklostí) a antropometrické nástroje pro hodnocení nutričního stavu (např. BMI, WHR, bioelektrická impedance aj.);
- sestavit anamnézu klienta;
- vyhodnotit současný životní styl klienta a identifikovat případná rizika;
- navrhnout na základě podrobné anamnézy vhodný plán změny výživy či životního stylu;
- kriticky hodnotit svou práci a práci kolegů v kontextu současného poznání, moderních trendů a popularizačních textů.
Osnova
  • 1. Úvod do problematiky
  • 2. Základní názvosloví
  • 3. Anamnéza klienta
  • 4. Metody hodnocení výživového stavu, výživových zvyklostí a dalších ukazatelů zdraví, respektive životního stylu
  • 5. Výživová doporučení v praxi
  • 6. Doporučení pro pohybovou aktivitu, spánek a další aspekty životního stylu
  • 7. Specifika populačních skupin
  • 8. Výživa v prevenci
  • 9. Výživa oslabených
  • 10. Výživa v podpoře sportovního výkonu
  • 11. Bioaktivní látky, doplňky stravy a farmakoterapie
  • 12. Alternativní výživové směry
  • 13. Aktuální výživové trendy
Literatura
    doporučená literatura
  • JEUKENDRUP, Asker a Michael GLEESON. Sport nutrition. Third edition. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2019, xiii, 602. ISBN 9781492529033. info
  • KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
  • Sports nutrition. Edited by Ron J. Maughan. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 666. ISBN 9781118275764. info
    neurčeno
  • HOLEČEK, Milan. Regulace metabolismu základních živin u člověka. Druhé, upravené vydání,. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2016, 251 stran. ISBN 9788024629766. info
  • KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013, 177 s. ISBN 9788024432809. info
  • KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013, 177 s. ISBN 9788024432809. info
Výukové metody
Teoretická výuka formou přednášek s oporou v interaktivní osnově. Přímá návaznost seminární výuky na přednášky a interaktivní osnovu poskytne studentům strukturu pro samostudium a domácí práci. Cílem seminární výuky je prohloubení a zapracování poznatků získaných při přímé a nepřímé výuce.

Přímá výuka:
- aktivní podíl studenta na výuce: představení výsledků samostudia a domácí práce;
- skupinová výuka: skupinové diskuse a řešení problémů;
- projektově orientovaná výuka: analýza případových studií.
Nepřímá výuka:
- analyzovat, vyhodnotit a navrhnout doporučení pro vybranou osobu v podobě uceleného dokumentu (semestrální projekt);
- vzájemné hodnocení semestrálního projektu;
- výstupy z domácí práce a jejich odevzdání přes odevzdávárnu v IS;
- tematické open book testy (odpovědníky v IS) pro samostudium;
Z přednáškové a seminární výuky vzniká portfolio, které slouží jako podklad pro úspěšné ukončení předmětu (hodnocení je součástí ústní zkoušky).
Metody hodnocení
Studenti jsou hodnoceni známkou A-F na základě splnění předpokladů níže:
1. Aktivní účast na seminářích (povolena 1 absence).
2. Naplnění portfolia, které je podmínkou pro připuštění ke zkoušce, v následujícím rozsahu:
a) Semestrální projekt v podobě uceleného textového dokumentu dle šablony. Obsahem bude analýza a hodnocení nutričního stavu a výživových zvyklostí vybrané kazuistiky společně s návrhem doporučení;
b) absolvování Vzájemného hodnocení semestrálního projektu;
c) průběžné plnění dílčích samostatných prací dle zadání v interaktivní osnově.
Portfolio se podílí vahou 20 % na výsledné známce.
3. Průběžné testy ověřující znalosti prostudovaných oblastí (celkem 3). Testy jsou absolvovány v čase semináře každý čtvrtý týden semestru. Maximální počet získaných bodů ze všech testů je 30. Pro připuštění ke zkoušce je potřeba získat alespoň 70 % z maximálního bodového zisku (alespoň 21 bodů). Průběžné testy se podílí vahou 20 % na výsledné známce.
4. Absolvování ústní zkoušky (Studenti si losují jeden zkouškový okruh a ten představí v kontextu související kazuistiky). Ústní zkouška představuje 60 % výsledné známky.
Studijní opora
https://is.muni.cz/auth/el/fsps/podzim2024/nk4058/Vyzivove_poradenstvi.qwarp
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2024/nk4058