BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2011
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2010
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- Pá 8:00–11:00 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2009
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- Pá 20. 2. až Pá 3. 4. Pá 7:30–8:20 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Metody hodnocení
- cvičení, zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2008
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2008
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- Pá 22. 2. až Pá 4. 4. Pá 7:30–8:20 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2007
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- Pá 23. 2. až Pá 6. 4. Pá 7:30–8:20 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2006
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2005
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2004
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2025
Předmět se v období jaro 2025 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2024
Předmět se v období podzim 2024 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2024
Předmět se v období jaro 2024 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2023
Předmět se v období podzim 2023 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2023
Předmět se v období jaro 2023 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2022
Předmět se v období podzim 2022 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2022
Předmět se v období jaro 2022 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2021
Předmět se v období podzim 2021 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2021
Předmět se v období jaro 2021 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2020
Předmět se v období podzim 2020 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2020
Předmět se v období jaro 2020 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2019
Předmět se v období podzim 2019 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2019
Předmět se v období jaro 2019 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2018
Předmět se v období podzim 2018 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2018
Předmět se v období jaro 2018 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2017
Předmět se v období podzim 2017 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2017
Předmět se v období jaro 2017 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2016
Předmět se v období podzim 2016 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2016
Předmět se v období jaro 2016 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2015
Předmět se v období podzim 2015 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2015
Předmět se v období jaro 2015 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2014
Předmět se v období podzim 2014 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2014
Předmět se v období jaro 2014 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2013
Předmět se v období podzim 2013 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2013
Předmět se v období jaro 2013 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2012
Předmět se v období podzim 2012 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultajaro 2012
Předmět se v období jaro 2012 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
- Literatura
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2011
Předmět se v období podzim 2011 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2010
Předmět se v období podzim 2010 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP061c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2009
Předmět se v období podzim 2009 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
- Statistika zápisu (nejnovější)