BVHP061c Hygiena potravin - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2009
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
Pá 20. 2. až Pá 3. 4. Pá 7:30–8:20 N02011
Předpoklady
BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
Osnova
  • Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence).
Literatura
  • KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
Metody hodnocení
cvičení, zápočet
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2004, jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, podzim 2008, jaro 2010, jaro 2011.