BVKV0421c Klinická výživa a dietologie I - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2025
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc. (cvičící)
MUDr. Štěpán Tuček, Ph.D. (cvičící)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
Interní hematologická a onkologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVPF0321p Patologická fyziologie I -před && BVZI0321 Zákl.interní propedeutiky I-cv && BVLV0321c Léč. výživa I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je praktická výuka u lůžka nemocného. Studenti se seznámí prakticky s vyšetřením nutričního stavu konkrétního pacienta, s posouzením závažnosti jeho nutriční poruchy a s rozhodnutím o vhodném způsobu nutriční podpory. Student sleduje pacienta v průběhu nutriční podpory, včetně nemocných s umělou výživou, zejména pokud je podávána enterální sondou. U těchto nemocných se studenti učí monitorování tolerance enterální výživy, jejího efektu, nežádoucích účinků a komplikací. Osnovy zahrnují i ekonomické a etické aspekty nutriční podpory, porozumění výsledkům klinického výzkumu a nástin možných pokroků v blízké budoucnosti.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování schopen:
- identifikovat nutriční problém,
- aplikovat různé způsoby dietní intervence, jejich monitorování a zhodnocení
- porozumět výsledkům klinického výzkumu.
Osnova
  • 1) Lékařská anamnéza. Systematická nutriční anamnéza v praxi 2) Vyšetření nutričního stavu v praxi 3) Antropometrická měření nemocných, interpretace zjištěných výsledků 4) Interpretace laboratorních nutričních hodnot, nutriční sérové bílkoviny 5) Globální hodnocení nutričního stavu 6) Stanovení potřeby energie a bílkovin u konkrétního pacienta 7) Výpočet energetické bilance a dusíkové bilance u konkrétního pacienta 8) Rozbor příčin malnutrice u konkrétního nemocného a návrh způsobu nutriční podpory 9) Zavádění tenké nasogastrické sondy pro výživu, ověření správné polohy sondy
Literatura
    povinná literatura
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
    doporučená literatura
  • NAVRÁTILOVÁ, Miroslava, Eva ČEŠKOVÁ a Ladislav SOBOTKA. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf-Jesenius, 2000, 270 s. ISBN 80-85912-33-3. info
    neurčeno
  • URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ a Jaroslava MARKOVÁ. Klinická výživa v současné praxi. druhé. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2010, 97 s. ISBN 978-80-7013-525-9. info
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.