LF:BVKV0421c Klin. výživa a dietol.I-cvič. - Informace o předmětu
BVKV0421c Klinická výživa a dietologie I - cvičení
Lékařská fakultajaro 2025
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc. (cvičící)
MUDr. Štěpán Tuček, Ph.D. (cvičící)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
Interní hematologická a onkologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPF0321p Patologická fyziologie I -před && BVZI0321 Zákl.interní propedeutiky I-cv && BVLV0321c Léč. výživa I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je praktická výuka u lůžka nemocného. Studenti se seznámí prakticky s vyšetřením nutričního stavu konkrétního pacienta, s posouzením závažnosti jeho nutriční poruchy a s rozhodnutím o vhodném způsobu nutriční podpory. Student sleduje pacienta v průběhu nutriční podpory, včetně nemocných s umělou výživou, zejména pokud je podávána enterální sondou. U těchto nemocných se studenti učí monitorování tolerance enterální výživy, jejího efektu, nežádoucích účinků a komplikací. Osnovy zahrnují i ekonomické a etické aspekty nutriční podpory, porozumění výsledkům klinického výzkumu a nástin možných pokroků v blízké budoucnosti.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování schopen:
- identifikovat nutriční problém,
- aplikovat různé způsoby dietní intervence, jejich monitorování a zhodnocení
- porozumět výsledkům klinického výzkumu. - Osnova
- 1) Lékařská anamnéza. Systematická nutriční anamnéza v praxi 2) Vyšetření nutričního stavu v praxi 3) Antropometrická měření nemocných, interpretace zjištěných výsledků 4) Interpretace laboratorních nutričních hodnot, nutriční sérové bílkoviny 5) Globální hodnocení nutričního stavu 6) Stanovení potřeby energie a bílkovin u konkrétního pacienta 7) Výpočet energetické bilance a dusíkové bilance u konkrétního pacienta 8) Rozbor příčin malnutrice u konkrétního nemocného a návrh způsobu nutriční podpory 9) Zavádění tenké nasogastrické sondy pro výživu, ověření správné polohy sondy
- Literatura
- povinná literatura
- ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
- doporučená literatura
- NAVRÁTILOVÁ, Miroslava, Eva ČEŠKOVÁ a Ladislav SOBOTKA. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf-Jesenius, 2000, 270 s. ISBN 80-85912-33-3. info
- neurčeno
- URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ a Jaroslava MARKOVÁ. Klinická výživa v současné praxi. druhé. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2010, 97 s. ISBN 978-80-7013-525-9. info
- GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2025, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2025/BVKV0421c