LF:BVML0221c Lab. met. chem. anal. I -cv. - Informace o předmětu
BVML0221c Laboratorní metody analýzy potravin I - cvičení
Lékařská fakultajaro 2011
- Rozsah
- 0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Jiří Totušek, CSc. (cvičící)
- Garance
- RNDr. Jiří Totušek, CSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ) (2)
- Cíle předmětu
- Studenti se seznámí s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikací při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
- Osnova
- Tematické okruhy: * základní laboratorní operace * odběr a příprava vzorku k analýze * volumetrie, gravimetrie * extrakční metody * chromatografické metody (kapalinová chromatografie, gelová chromatografie, chromatografie na ionexech, plynová chromatografie) * elektroforéza * refraktometrie, polarimetrie * emisní spektrální analýza * atomová absorpční spektrometrie * molekulová absorpční spektrometrie v oblasti viditelného a uv záření * spektrometrie v infračervené oblasti * fluorescenční analýza, nefelometrie * základy NMR a hmotnostní spektrometrie * elektrochemické metody (potenciometrie, polarografie, voltametrie, elektrochemická rozpouštěcí analýza) * volumetrie * gravimetrie * chromatografie * atomová absorpční spektrometrie * molekulová absorpční spektrometrie ve viditelné oblasti * stanovení vody a sušiny * stanovení písku a popela * metody rozkladu organické hmoty * stanovení makro a mikroelementů * důkaz a stanovení bílkovin * stanovení aminokyselin * stanovení jiných dusíkatých látek * isolace a stanovení sacharidů * isolace a stanovení lipidů (celkové lipidy, dělení frakcí lipidů) * stanovení mastných kyselin * isolace, dělení a stanovení vitaminů * isolace, frakcionace a stanovení těkavých látek * dělení a stanovení tříslovin * stanovení silic * isolace, dělení a stanovení aditivních látek (konservační prostředky, umělá sladidla, antioxidanty,) * isolace, dělení a stanovení přírodních a syntetických barviv * isolace, dělení a stanovení reziduí pesticidů * stanovení antibiotik * detekce a stanovení mykotoxinů * zpracování a hodnocení výsledků analýzy * zákonné předpisy a normy * metody rozkladu organické hmoty * stanovení Cd a Pb ve vzorku potraviny * stanovení Hg ve vzorku vody a ve vzorcích potravin * isolace a hydrolýza proteinů ze vzorku potraviny * detekce aminokyselin v proteinovém hydrolyzátu * exkurze do laboratoří KI ČZPI Brno * exkurze do laboratoří SZÚ Praha - CHPŘ Brno
- Literatura
- Výukové metody
- přednáška a seminář
- Metody hodnocení
- přednáška a seminář
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2011/BVML0221c