BVML0221c Laboratorní metody analýzy potravin I - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2011
Rozsah
0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Jiří Totušek, CSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti se seznámí s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikací při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
Osnova
  • Tematické okruhy: * základní laboratorní operace * odběr a příprava vzorku k analýze * volumetrie, gravimetrie * extrakční metody * chromatografické metody (kapalinová chromatografie, gelová chromatografie, chromatografie na ionexech, plynová chromatografie) * elektroforéza * refraktometrie, polarimetrie * emisní spektrální analýza * atomová absorpční spektrometrie * molekulová absorpční spektrometrie v oblasti viditelného a uv záření * spektrometrie v infračervené oblasti * fluorescenční analýza, nefelometrie * základy NMR a hmotnostní spektrometrie * elektrochemické metody (potenciometrie, polarografie, voltametrie, elektrochemická rozpouštěcí analýza) * volumetrie * gravimetrie * chromatografie * atomová absorpční spektrometrie * molekulová absorpční spektrometrie ve viditelné oblasti * stanovení vody a sušiny * stanovení písku a popela * metody rozkladu organické hmoty * stanovení makro a mikroelementů * důkaz a stanovení bílkovin * stanovení aminokyselin * stanovení jiných dusíkatých látek * isolace a stanovení sacharidů * isolace a stanovení lipidů (celkové lipidy, dělení frakcí lipidů) * stanovení mastných kyselin * isolace, dělení a stanovení vitaminů * isolace, frakcionace a stanovení těkavých látek * dělení a stanovení tříslovin * stanovení silic * isolace, dělení a stanovení aditivních látek (konservační prostředky, umělá sladidla, antioxidanty,) * isolace, dělení a stanovení přírodních a syntetických barviv * isolace, dělení a stanovení reziduí pesticidů * stanovení antibiotik * detekce a stanovení mykotoxinů * zpracování a hodnocení výsledků analýzy * zákonné předpisy a normy * metody rozkladu organické hmoty * stanovení Cd a Pb ve vzorku potraviny * stanovení Hg ve vzorku vody a ve vzorcích potravin * isolace a hydrolýza proteinů ze vzorku potraviny * detekce aminokyselin v proteinovém hydrolyzátu * exkurze do laboratoří KI ČZPI Brno * exkurze do laboratoří SZÚ Praha - CHPŘ Brno
Literatura
  • KLOUDA, Pavel. Moderní analytické metody cvičení : cvičebnice - soubor pracovních listů. Ostrava: Klouda Pavel, 1996. info
  • KLOUDA, Pavel. Moderní analytické metody: učebnice základů instrumentálních analytických metod. Ostrava: Klouda Pavel, 1996. info
Výukové metody
přednáška a seminář
Metody hodnocení
přednáška a seminář
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2001, jaro 2002, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2011/BVML0221c