LF:BVVP0422c Výž. v ochr. a p. veř.zdr.II-c - Informace o předmětu
BVVP0422c Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví II - cvičení
Lékařská fakultajaro 2025
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVVP0321p Výž. v ochr. a p. veř. zdr.I-p && BVVP0321c Výž. v ochr. a p. veř. zdr.I-c
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců. Předmět je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii.
- Výstupy z učení
- Po ukončení předmětu bude student schopen:
- podporovat výběr zdravých potravin, definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovní (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva),
- využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím,
- vytvořit preventivní výživový program a hrát aktivní úlohu ve výchově ke zdraví. - Osnova
- Kojení
- Výživa dětí
- Školní stravování
- Výživa dospělých
- Výživa těhotných a kojících
- Výživa a náboženství
- Výživa seniorů
- Alternativní způsoby stravování
- Výživa ve sportu
- Literatura
- doporučená literatura
- DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- Life cycle nutrition : an evidence-based approach. Edited by Sari Edelstein - Judith Sharlin. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers, 2009, xxv, 532. ISBN 9780763738105. info
- neurčeno
- KOLLÁROVÁ, Helena, Dagmar HORÁKOVÁ a Kateřina AZEEM. Základy epidemiologické metodologie. 1. vydání. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014, 60 stran. ISBN 9788024441016. info
- MÜLLEROVÁ, Dana. Výživa těhotných a kojících žen. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2004, 119 s. ISBN 8020410236. info
- MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- účast na cvičeních
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- BVDP0521 Bakalářská práce I
BVST041p&&BVVT021c&&BVAJ0222&&BVKV0421c&&BVMV041p&&BVVP0422c - BVOD051c Oborová didaktika - cvičení
BVVP0422c&&BVED0311c - BVVP0533c Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví III - cvičení
BVVP0422c - BVVP0533p Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví III - přednáška
BVVP0422c
- BVDP0521 Bakalářská práce I
- Statistika zápisu (jaro 2025, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2025/BVVP0422c