BVVP0422c Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví II - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2025
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVVP0321p Výž. v ochr. a p. veř. zdr.I-p && BVVP0321c Výž. v ochr. a p. veř. zdr.I-c
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců. Předmět je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii.
Výstupy z učení
Po ukončení předmětu bude student schopen:
- podporovat výběr zdravých potravin, definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovní (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva),
- využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím,
- vytvořit preventivní výživový program a hrát aktivní úlohu ve výchově ke zdraví.
Osnova
  • Kojení
  • Výživa dětí
  • Školní stravování
  • Výživa dospělých
  • Výživa těhotných a kojících
  • Výživa a náboženství
  • Výživa seniorů
  • Alternativní způsoby stravování
  • Výživa ve sportu
Literatura
    doporučená literatura
  • DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
  • Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
  • Life cycle nutrition : an evidence-based approach. Edited by Sari Edelstein - Judith Sharlin. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers, 2009, xxv, 532. ISBN 9780763738105. info
    neurčeno
  • KOLLÁROVÁ, Helena, Dagmar HORÁKOVÁ a Kateřina AZEEM. Základy epidemiologické metodologie. 1. vydání. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014, 60 stran. ISBN 9788024441016. info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Výživa těhotných a kojících žen. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2004, 119 s. ISBN 8020410236. info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
účast na cvičeních
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.