MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení
Lékařská fakultapodzim 2014
- Rozsah
- 0/1. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
- Předpoklady
- MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
Student má znalosti z předmětu MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci tohoto kurzu bude student schopen posoudit a vyhodnotit velikost rizika ohrožení veřejného zdraví při činnostech poskytovaných v rámci zdravotních a sociálních služeb, které mají vztah k kbezpečnosti potravin a pokrmů.
- Osnova
- Prohloubení znalostí z přednášek.
- Literatura
- Výukové metody
- Diskuse; společné exkurze; analýza rizika rizika pro vybranou činnost při stravování osob v rámci zdravotních nebo sociálních služeb (krátká esej na vybrané téma).
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení
Lékařská fakultapodzim 2013
- Rozsah
- 0,5 h týdně. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
- Předpoklady
- MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
Absolvování přednášek z předmětu MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci tohoto kurzu bude student schopen posoudit a vyhodnotit velikost rizika ohrožení veřejného zdraví při činnostech poskytovaných v rámci zdravotních a sociálních služeb, které mají vztah k kbezpečnosti potravin a pokrmů.
- Osnova
- Prohloubení znalostí z přednášek.
- Literatura
- Výukové metody
- Diskuse; společné exkurze; analýza rizika rizika pro vybranou činnost při stravování osob v rámci zdravotních nebo sociálních služeb(esej).
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení
Lékařská fakultapodzim 2012
- Rozsah
- 0,5 h týdně. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
- Předpoklady
- MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci tohoto kurzu bude student schopen interpretovat vlastní zjištění ve vztahu k bezpečnosti potravin a pokrmů ve stravovacích službách.
- Osnova
- Prohloubení znalostí z přednášek
- Literatura
- Výukové metody
- 3 samostatné šetření, společné exkurze
- Metody hodnocení
- zápočet
- Informace učitele
- https://is.muni.cz/auth/el/1411/podzim2012/MNHV0922c/index.qwarp
Interaktivní osnova předmětu. - Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení
Lékařská fakultapodzim 2011
- Rozsah
- 0,5 h týdně. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
- Předpoklady
- MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
Absolvování přednášek z předmětu MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci tohoto kurzu bude student schopen posoudit a vyhodnotit velikost rizika ohrožení veřejného zdraví při činnostech poskytovaných v rámci zdravotních a sociálních služeb, které mají vztah k kbezpečnosti potravin a pokrmů.
- Osnova
- Prohloubení znalostí z přednášek.
- Literatura
- Výukové metody
- Diskuse; společné exkurze; analýza rizika rizika pro vybranou činnost při stravování osob v rámci zdravotních nebo sociálních služeb(esej).
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení
Lékařská fakultapodzim 2024
Předmět se v období podzim 2024 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
- Osnova
- Patogeny v potravinách
- Moderní vyšetřovací metody
- Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
- Stanovení účinků pasterace
- Mikrobiologie obalů
- Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
- Literatura
- Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
- Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
- Výukové metody
- laboratorní cvičení
- Metody hodnocení
- povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
- Informace učitele
- Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení
Lékařská fakultapodzim 2023
Předmět se v období podzim 2023 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
- Osnova
- Patogeny v potravinách
- Moderní vyšetřovací metody
- Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
- Stanovení účinků pasterace
- Mikrobiologie obalů
- Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
- Literatura
- Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
- Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
- Výukové metody
- laboratorní cvičení
- Metody hodnocení
- povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
- Informace učitele
- Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení
Lékařská fakultapodzim 2022
Předmět se v období podzim 2022 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
- Osnova
- Patogeny v potravinách
- Moderní vyšetřovací metody
- Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
- Stanovení účinků pasterace
- Mikrobiologie obalů
- Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
- Literatura
- Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
- Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
- Výukové metody
- laboratorní cvičení
- Metody hodnocení
- povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
- Informace učitele
- Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení
Lékařská fakultapodzim 2021
Předmět se v období podzim 2021 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
- Osnova
- Patogeny v potravinách
- Moderní vyšetřovací metody
- Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
- Stanovení účinků pasterace
- Mikrobiologie obalů
- Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
- Literatura
- Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
- Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
- Výukové metody
- laboratorní cvičení
- Metody hodnocení
- povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
- Informace učitele
- Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení
Lékařská fakultapodzim 2020
Předmět se v období podzim 2020 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
- Osnova
- Patogeny v potravinách
- Moderní vyšetřovací metody
- Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
- Stanovení účinků pasterace
- Mikrobiologie obalů
- Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
- Literatura
- Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
- Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
- Výukové metody
- laboratorní cvičení
- Metody hodnocení
- povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
- Informace učitele
- Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení
Lékařská fakultapodzim 2019
Předmět se v období podzim 2019 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
- Osnova
- Patogeny v potravinách
- Moderní vyšetřovací metody
- Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
- Stanovení účinků pasterace
- Mikrobiologie obalů
- Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
- Literatura
- Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
- Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
- Výukové metody
- laboratorní cvičení
- Metody hodnocení
- povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
- Informace učitele
- Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení
Lékařská fakultapodzim 2018
Předmět se v období podzim 2018 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
- Osnova
- Patogeny v potravinách
- Moderní vyšetřovací metody
- Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
- Stanovení účinků pasterace
- Mikrobiologie obalů
- Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
- Literatura
- Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
- Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
- Výukové metody
- laboratorní cvičení
- Metody hodnocení
- povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
- Informace učitele
- Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení
Lékařská fakultapodzim 2017
Předmět se v období podzim 2017 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
- Osnova
- Patogeny v potravinách
- Moderní vyšetřovací metody
- Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
- Stanovení účinků pasterace
- Mikrobiologie obalů
- Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
- Literatura
- Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
- Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
- Výukové metody
- laboratorní cvičení
- Metody hodnocení
- povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
- Informace učitele
- Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení
Lékařská fakultapodzim 2016
Předmět se v období podzim 2016 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
- Osnova
- Patogeny v potravinách
- Moderní vyšetřovací metody
- Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
- Stanovení účinků pasterace
- Mikrobiologie obalů
- Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
- Literatura
- Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
- Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
- Výukové metody
- laboratorní cvičení
- Metody hodnocení
- povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
- Informace učitele
- Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922c Hygiena výživy II- cvičení
Lékařská fakultapodzim 2015
Předmět se v období podzim 2015 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (cvičící), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721c Hygiena výživy I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Student se dokáže vyjádřit k vyšetřovacím metodám v potravinářské mikrobiologii a k mikrobiologické problematice společného stravování. Dokáže posoudit dané mikrobiologické vyšetření a zdůvodnit možná rizika. Vyjmenuje fakta o vybraných patogenech v potravinách. Dokáže posoudit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen shrnout vědecké informace pro jejich použití v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a citovat související legislativu.
- Osnova
- Patogeny v potravinách
- Moderní vyšetřovací metody
- Mikrobiologické vyšetření v zařízení společného stravování
- Stanovení účinků pasterace
- Mikrobiologie obalů
- Seminární práce na téma důležitosti sledování úrovně povrchové hygieny v potravinářství, zdravotní rizika
- Literatura
- Cupáková,Š. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení II, VFU, Brno, 2010
- Cupáková,Ś. et al. Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,VFU, Brno, 2008
- Výukové metody
- laboratorní cvičení
- Metody hodnocení
- povinná účast ve cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů; zápočet
- Informace učitele
- Termíny cvičení a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
- Statistika zápisu (nejnovější)