LF:MPKV1033p Klin. výživa a diet.III -před. - Informace o předmětu
MPKV1033p Klinická výživa a dietologie III - přednáška
Lékařská fakultajaro 2011
- Rozsah
- 1/0. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc. (přednášející)
- Garance
- doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
Interní gastroenterologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Předpoklady
- MPKV0932c Klin. výživa a diet.II -cvič.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Zdravotní vědy (program LF, N-SZ, směr Pedagogická specializace výživa člověka)
- Cíle předmětu
- Cílem výuky předmětu Klinická výživa a dietologie je seznámit studenty magisterského studia s různými možnostmi a způsoby nutriční podpory u nemocných jedinců. Hlavní náplní je aplikace umělé klinické výživy u hospitalizovaných pacientů v nemocničních podmínkách, ale také u chronicky nemocných v domácích podmínkách. Studium zahrnuje jak různé způsoby dietní intervence v nemoci, včetně perorální suplementace výživovými přípravky, tak také postup při indikaci a provádění sondové enterální výživy a parenterální výživy. Nedílnou součástí výuky je hodnocení nutričního stavu konkrétního pacienta s důrazem na zjištění malnutričního stavu. Studenti zvládají vyšetření nutričního stavu konkrétního pacienta a na jeho základě rozhodnutí o vhodném způsobu nutriční podpory. Součástí předmětu je také praktická výuka u lůžka nemocného. Výuka je koncipována jako prohlubující a rozšiřující vzhledem k náplni bakalářského studia.
- Osnova
- Kriticky nemocný pacient na JIP: způsoby a efekt nutriční podpory, monitorování nemocného.
- Nutriční podpora nemocných na chirurgické JIP: nehojící se rány, secernující píštěle, dekubity, reoperovaný malnutriční nemocný.
- Nutriční podpora nemocných v resuscitační péči ARO. Nutriční podpora ventilovaných pacientů.
- Zvláštnosti nutriční podpory u obézních nemocných. Nutriční podpora u pacientů ve stáří.
- Nutriční podpora u diabetika.
- Problémy výživy v dětském věku, nutriční podpora v pediatrii. Umělá klinická výživy u nedonošených a novorozenců.
- Obecná doporučení(guidelines)pro poskytování umělé klinické výživy. Komplikace enterální a parenterální umělé klinické výživy.
- Nutriční farmakologie. Imunomodulační výživa v klinické praxi. Hormonální ovlivnění nutriční podpory. Budoucnost umělé klinické výživy.
- Domácí nutriční podpora. Nutriční podpůrný tým. Ekonomické a etické aspekty umělé klinické výživy.
- Literatura
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
- ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada, 2002, 487 s. ISBN 8024703203. info
- NAVRÁTILOVÁ, Miroslava, Eva ČEŠKOVÁ a Ladislav SOBOTKA. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf-Jesenius, 2000, 270 s. ISBN 80-85912-33-3. info
- KELLER, U., R. MEIER a S. BERTOLI. Klinická výživa. Translated by Z. Slabochová. 1. vyd. Praha: Scientia Medica, 1993, 236 s. ISBN 80-85526-08-5. info
- Metody hodnocení
- přednáška, zkouška
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2011/MPKV1033p