BVZD0622 Základy dietologie II

Faculty of Medicine
Spring 2000
Extent and Intensity
2/1. Type of Completion: zk (examination).
Guaranteed by
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Syllabus (in Czech)
  • Přednášky:
  • Dieta č. 9 - diabetická: obsah sacharidů v jednotlivých druzích poživatin.
  • Strava dítěte od narození, význam kojení, umělá výživa.
  • Dieta č. 12 -strava batolat (charakteristika, technologická úprava stravy, výběr vhodných potravin, pokrmů a nápojů.
  • Dieta č. 13 - strava dětí ve věku 4 - 15 let (racionální výživa, propočet vápníku, fosforu a železa v celodenní stravě).
  • Speciální diety: dieta 0 - S čajová (indikace), dieta 1 - S tekutá výživná (indikace, příklad jídelního lístku), dieta 4 - S s přísným omezením tuků (indikace, složení, technologická úprava, výběr pokrmů a nápojů, kontraindikace), dieta 9 - S diabetická šetřící (indikace, složení, charakteristika, technologická úprava, vhodné a nevhodné potraviny a pokrmy.
  • Standardizované diety:
  • -léčebná výživa při celiaki (bezlepková dieta)
  • -léčebná výživa při laktozové intoleranci
  • -léčebná výživa při fenylketonurii
  • -léčebná výživa při chorobách pankreatu
  • -standardizovaný režim léčebné výživy na koronární jednotce
  • -speciální diety při chronickém selhání ledvin
  • -léčebná výživa při divertikuloze, zácpě atonické, spastické
  • -přísné redukční diety
  • -dieta při zjišťování okultního krvácení
  • -Schmidtova diagnostická dieta
  • -strava při alergii.
  • Výživné potřeby během lidského života. Strava v těhotenství, po porodu a v době kojení.
  • Cvičení:
  • Účelem praktické výuky je aplikace teoretických znalostí léčebné stravy u základních, speciálních a standardizovaných diet. Uplatňují se zde teoretické vědomosti klinické dietoterapie jednotlivých diet, přičemž je nutno respektovat zásady léčebné výživy určité diety i nutriční hodnoty různých stravovacích kategorií. Hodnocení léčebné výživy po nutriční stránce, tj. propočet živin a propočet biologické hodnoty. Příprava jídelních lístků na 1 nebo více dnů pro určitý typ diety.
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught: every week.
The course is also listed under the following terms Spring 2001, Spring 2002, Spring 2003, Spring 2004, Spring 2005, Spring 2006, Spring 2007, Spring 2008, Spring 2009, Spring 2010, Spring 2011.
  • Enrolment Statistics (Spring 2000, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2000/BVZD0622