LF:BVKV061p Kvalitologie - před. - Informace o předmětu
BVKV061p Kvalitologie - přednáška
Lékařská fakultajaro 2001
- Rozsah
- 2/0/0. 0 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- Prof Ing Karel Kopec, DrSc, prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Jiřina Ježová - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Osnova
- 1. Obecně
- Stručný vývoj péče o jakost - problematika zvyšování jakosti - definice jakosti - jakost potravin - trendy vývoje jakosti potravin - praktické uplatnění řízení jakosti v potravinářství
- 2. Potravinářská legislativa
- Potravinový kodex - zákon o potravinách - mezinárodní orgány jakosti - státní dozor nad jakostí - podniková kontrola a řízení jakosti - spotřebitelská kontrola jakosti
- 3. Ekonomika jakosti
- Úroveň jakosti - odpovědnost za jakost - od množství ke kvalitě - optimální jakosti - návrh kvality - motivace kvality
- 4. Normy jakosti
- Mezinárodní aspekty standardizace a normalizace - normotvorná činnost - hlavní zásady tvorby norem - závaznost norem - značení norem - normy jakosti potravinových skupin - obsah norem jakosti
- 5. Názvosloví v řízení jakosti
- Zákazník a dodavatel- proces - definice položek - definice znaků jakosti - definice kontroly
- 6. Systém komplexního řízení jakosti
- Normy komplexního řízení jakosti ČSN ISO řady 9000 - význam systému TQM - komplexní management jakosti - politika jakosti - management jakosti - plánování jakosti - kruh jakosti - spirála jakosti - operativní řízení jakosti - složky systému jakosti - plán jakosti - záznam o jakosti - sledovatelnost - dokumentace systémů jakosti
- 7. Příručka jakosti
- Příprava příručky jakosti - schvalování, vydávání a řízení příručky jakosti - obsah a členění příručky jakosti - záznamy o realizaci zásad příručky TQM
- 8. Nástroje pro řízení a zdokonalování jakosti
- Variabilita údajů o jakosti - náhodné vlivy - systematické vlivy - kontrolní formuláře a záznamy - histogramy - proudový (postupový, vývojový, blokový) diagram - diagram příčin a následků - Paretův diagram - bodový diagram a stochastická závislost - statistická přejímka - regulační diagramy
- 9. Systém kontroly v kritických bodech
- HACCP - základní pojmy systému HACCP - odpovědnost za systém HACCP - zdravotní nebezpečí - kritický kontrolní (ochranný) bod - kritéria a jejich hodnoty - kontrolní metody k měření hodnot - nápravná opatření - monitoring a dokumentace HACCP
- 10.Implementace systému HACCP
- Aplikace systému jakosti a HACCP do praxe - certifikace systému TQM - aplikace systému TQM - příklady aplikace systému TQM - příklad zpracování kontrolních bodů v blokovém diagramu
- 11. Hodnocení jakosti
- Zásady statistické přejímky - výběrové šetření a vzorkování - statistické a grafické zpracování - systémy kontroly jakosti - žádná nebo náhodná výstupní kontrola - stoprocentní výstupní kontrola - výběrová výstupní kontrola - výběrová průběžná kontrola - metody posuzování jakosti
- 12. Charakteristiky a hodnocení dílčích znaků jakosti
- Mechanické a fyzikální znaky (rozměr, tvar, hmotnost, textura, jiné) - chemické znaky jakosti - antikvalitativní složky - senzorické znaky - biologické znaky - hygienická a toxikologická jakost - mikrobiální kontaminace - Přístrojové metody hodnocení jakosti - Senzorické hodnocení jakosti - jeho postavení v systému TQM
- 13. Požadavky na jakost potravin
- Spotřebitelská hlediska a požadavky trhu - průzkum preferencí - nutriční kritéria jakosti - zpracovatelská vhodnost - nároky na suroviny
- 14. Zbožíznalství vybraných potravinových skupin
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2001/BVKV061p