LF:BVZD0622 Basical Dietology II - Course Information
BVZD0622 Basical Dietology II
Faculty of MedicineSpring 2001
- Extent and Intensity
- 2/1. 6 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Guaranteed by
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine - Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Human Nutrition (programme LF, B-SZ)
- Syllabus (in Czech)
- Přednášky:
- Dieta č. 9 - diabetická: obsah sacharidů v jednotlivých druzích poživatin.
- Strava dítěte od narození, význam kojení, umělá výživa.
- Dieta č. 12 -strava batolat (charakteristika, technologická úprava stravy, výběr vhodných potravin, pokrmů a nápojů.
- Dieta č. 13 - strava dětí ve věku 4 - 15 let (racionální výživa, propočet vápníku, fosforu a železa v celodenní stravě).
- Speciální diety: dieta 0 - S čajová (indikace), dieta 1 - S tekutá výživná (indikace, příklad jídelního lístku), dieta 4 - S s přísným omezením tuků (indikace, složení, technologická úprava, výběr pokrmů a nápojů, kontraindikace), dieta 9 - S diabetická šetřící (indikace, složení, charakteristika, technologická úprava, vhodné a nevhodné potraviny a pokrmy.
- Standardizované diety:
- -léčebná výživa při celiaki (bezlepková dieta)
- -léčebná výživa při laktozové intoleranci
- -léčebná výživa při fenylketonurii
- -léčebná výživa při chorobách pankreatu
- -standardizovaný režim léčebné výživy na koronární jednotce
- -speciální diety při chronickém selhání ledvin
- -léčebná výživa při divertikuloze, zácpě atonické, spastické
- -přísné redukční diety
- -dieta při zjišťování okultního krvácení
- -Schmidtova diagnostická dieta
- -strava při alergii.
- Výživné potřeby během lidského života. Strava v těhotenství, po porodu a v době kojení.
- Cvičení:
- Účelem praktické výuky je aplikace teoretických znalostí léčebné stravy u základních, speciálních a standardizovaných diet. Uplatňují se zde teoretické vědomosti klinické dietoterapie jednotlivých diet, přičemž je nutno respektovat zásady léčebné výživy určité diety i nutriční hodnoty různých stravovacích kategorií. Hodnocení léčebné výživy po nutriční stránce, tj. propočet živin a propočet biologické hodnoty. Příprava jídelních lístků na 1 nebo více dnů pro určitý typ diety.
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- The course is taught: every week.
- Enrolment Statistics (Spring 2001, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2001/BVZD0622