BVZD0622 Základy dietologie II

Lékařská fakulta
jaro 2005
Rozsah
2/1. 4 kr. Ukončení: zk.
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Osnova
  • Přednášky:
  • Dieta č. 9 - diabetická: obsah sacharidů v jednotlivých druzích poživatin.
  • Strava dítěte od narození, význam kojení, umělá výživa.
  • Dieta č. 12 -strava batolat (charakteristika, technologická úprava stravy, výběr vhodných potravin, pokrmů a nápojů.
  • Dieta č. 13 - strava dětí ve věku 4 - 15 let (racionální výživa, propočet vápníku, fosforu a železa v celodenní stravě).
  • Speciální diety: dieta 0 - S čajová (indikace), dieta 1 - S tekutá výživná (indikace, příklad jídelního lístku), dieta 4 - S s přísným omezením tuků (indikace, složení, technologická úprava, výběr pokrmů a nápojů, kontraindikace), dieta 9 - S diabetická šetřící (indikace, složení, charakteristika, technologická úprava, vhodné a nevhodné potraviny a pokrmy.
  • Standardizované diety:
  • -léčebná výživa při celiaki (bezlepková dieta)
  • -léčebná výživa při laktozové intoleranci
  • -léčebná výživa při fenylketonurii
  • -léčebná výživa při chorobách pankreatu
  • -standardizovaný režim léčebné výživy na koronární jednotce
  • -speciální diety při chronickém selhání ledvin
  • -léčebná výživa při divertikuloze, zácpě atonické, spastické
  • -přísné redukční diety
  • -dieta při zjišťování okultního krvácení
  • -Schmidtova diagnostická dieta
  • -strava při alergii.
  • Výživné potřeby během lidského života. Strava v těhotenství, po porodu a v době kojení.
  • Cvičení:
  • Účelem praktické výuky je aplikace teoretických znalostí léčebné stravy u základních, speciálních a standardizovaných diet. Uplatňují se zde teoretické vědomosti klinické dietoterapie jednotlivých diet, přičemž je nutno respektovat zásady léčebné výživy určité diety i nutriční hodnoty různých stravovacích kategorií. Hodnocení léčebné výživy po nutriční stránce, tj. propočet živin a propočet biologické hodnoty. Příprava jídelních lístků na 1 nebo více dnů pro určitý typ diety.
Další komentáře
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2000, jaro 2001, jaro 2002, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011.