MPKV0831p Klinická výživa a dietologie I - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2009
Rozsah
1/0. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučující
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
Interní gastroenterologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
Čt 14:50–16:30 IGEK N15190
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
  • Zdravotní vědy (program LF, N-SZ, směr Pedagogická specializace výživa člověka)
Cíle předmětu
Cílem výuky předmětu Klinická výživa a dietologie je seznámit studenty magisterského studia s různými možnostmi a způsoby nutriční podpory u nemocných jedinců. Hlavní náplní je aplikace umělé klinické výživy u hospitalizovaných pacientů v nemocničních podmínkách, ale také u chronicky nemocných v domácích podmínkách. Studium zahrnuje jak různé způsoby dietní intervence v nemoci, včetně perorální suplementace výživovými přípravky, tak také postup při indikaci a provádění sondové enterální výživy a parenterální výživy. Nedílnou součástí výuky je hodnocení nutričního stavu konkrétního pacienta s důrazem na zjištění malnutričního stavu. Studenti zvládají vyšetření nutričního stavu konkrétního pacienta a na jeho základě rozhodnutí o vhodném způsobu nutriční podpory. Součástí předmětu je také praktická výuka u lůžka nemocného. Výuka je koncipována jako prohlubující a rozšiřující vzhledem k náplni bakalářského studia.
Osnova
  • Metabolismus aminokyselin a bílkovin a umělá výživa.Glutamin, větvené aminokyseliny, karnitin a dipeptidy ve výživě.
  • Metabolismus sacharidů a tuků a umělá výživa.MCT tuky, n-3 nenasycené mastné kyseliny, strukturované tuky.
  • Energetický metabolismus a dusíková bilance.Vzájemné vztahy mezi potřebou energie a dusíku.
  • Analýza tělesného složení. Modely tělesného složení.Antropometrie, hydrodenzitometrie, BIA, DXA a další metody.
  • Vztah výživy a imunity. Výživa a cytokiny. Výživa a hormonální prostředí.Růstový hormon, insulin a katabolické hormony.
  • Malnutrice hospitalizovaných nemocných, vliv na fyziologické funkce.Globální hodnocení nutričního stavu.
  • Laboratorní hodnocení nutričního stavu. Laboratorní známky deficitu jednotlivých živin.
  • Zvláštnosti výživy v průběhu života. Požadavky na živiny v období růstu, gravidity, laktace a ve stáří.
  • Rozhodnutí o potřebě umělé klinické výživy. Srovnání enterální a parenterální výživy.
  • Metabolické aspekty enterálního přívodu živin.Podpora funkce střeva při enterální výživě. Složení enterální výživy.
  • Metabolické aspekty parenterálního přívodu živin, výhody a nevýhody. Charakteristika složení parenterální výživy.
  • Metabolická odpověď na umělou klinickou výživu.Cíl nutriční podpory. Monitorování efektu umělé klinické výživy.
  • Komplikace enterální a parenterální umělé klinické výživy. Refeeding syndrom. Overfeeding.
Literatura
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
  • Nutritional oncology. Edited by David Heber. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier-Academic Press, 2006, xxiv, 822. ISBN 0120883937. info
  • Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 3rd ed. Prague: Galén, 2004, 500 s. ISBN 8072622927. info
  • NAVRÁTILOVÁ, Miroslava, Eva ČEŠKOVÁ a Ladislav SOBOTKA. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf-Jesenius, 2000, 270 s. ISBN 80-85912-33-3. info
  • KELLER, U., R. MEIER a S. BERTOLI. Klinická výživa. Translated by Z. Slabochová. 1. vyd. Praha: Scientia Medica, 1993, 236 s. ISBN 80-85526-08-5. info
Metody hodnocení
přednáška, zápočet
Navazující předměty
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2000, jaro 2001, jaro 2002, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2010, jaro 2011.