LF:MPVP0832p Výživa v prevenci II - Informace o předmětu
MPVP0832p Výživa v prevenci II-přednáška
Lékařská fakultajaro 2010
- Rozsah
- 1/0/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- Čt 12:30–14:10 N02159
- Předpoklady
- MPVP0731c Výživa v prevenci I-cvičení && MPVP0731p Výživa v prevenci I-přednáška
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Zdravotní vědy (program LF, N-SZ, směr Pedagogická specializace výživa člověka)
- Cíle předmětu
- Předmět zaměřený na vztah výživy a zdraví, zvláště výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem.
- Osnova
- Výživa kojenců a batolat(mimo kojení) – přechod na stravu dospělých, kvalitativní a kvantitativní složení stravy. Možná rizika.
- Výživa děti.
- Výživa adolescentů – fyziologické změny a s nimi související nutriční požadavky. Specifika věku a z něj plynoucí nutriční rizika.
- Výživa těhotných a kojících žen.
- Výživa ve stáří.
- Alternativní směry ve výživě.
- Výživa sportovců.
- Výživové chování.
- Chuťové a potravinové preference.
- p> Odvykání kouření.
- Stres a jeho zvládání.
- Komplexní preventivní vyšetření.
- Pohyb v primární péči.
- Problematika nukleotidů ve výživě.
- Jód ve výživě. Řešení jodového deficitu v ČR.
- Výživa v krizových situacích (válka, přírodní katastrofa, hladomor aj.)
- Nutriční problematika Rómské populace – stravovací návyky, zdravotní stav a jejich determinanty. Možnosti intervence u minoritního etnika+ stručná demografie Rómské populace.
- Nutriční problematika u toxikomanů – vliv zneužívání drog na metabolismus, výživový stav a stravovací návyky. Možnosti intervence + prevalence toxikomanie v ČR.
- Nutriční problematika u bezdomovců – dopad na kvalitativní i kvantitativní stránku výživy a výživový stav jedince. Možnosti intervence.
- Výživová politika na celosvětové, evropské a národní úrovni, organizace, cíle, nástroje, včetně sledování a hodnocení výživové spotřeby a definice výživových doporučení.
- Fyziologické účinky vlákniny – využití v prevenci případně v léčbě.
- Potraviny pro zvláštní výživu.
- Společné stravování.
- Problematika alkoholu ve výživě – působení alkoholu v organismu, hranice mezi přijatelnou a nadměrnou konzumací. Nutriční rizika alkoholismu.
- Literatura
- Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders, 2008, xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001, 63 s. ISBN 8070711949. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Miroslav Cikrt - Lumír Komárek. Vyd. 1. Praha: Státní zdravotní ústav, 2000, 158 s. ISBN 8070711612. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999, 55 s. ISBN 8070711353. info
- GAJDŮŠEK, Stanislav, Jana DOSTÁLOVÁ a Pavel OTOUPAL. Společné stravování. Vyd. 1. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 1999, 113, [14]. ISBN 8071573957. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998, 140 s. ISBN 8070711086. info
- PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi : souborné vydání. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1998, 622 s. ISBN 8070710802. info
- Prevence v primární péči : doporučené postupy WHO. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1997, 135 s. ISBN 8070711078. info
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- přednáška, zápočet
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2010, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2010/MPVP0832p