BVHP061p Hygiena potravin - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2011
Rozsah
1/0/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Předpoklady
BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222 Chemie potravin II
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin. Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit postupy zajišťující manipulaci s potravinami a přípravu pokrmů a použít informace o legislativě (HACCAP).
Osnova
  • Obecná hygiena potravin, analýza alimentárních rizik, radiační hygiena potravin Přirozeně se vyskytující toxické a karcinogenní látky, mykotoxiny, biogenní aminy Kontaminanty: toxické prvky, migrace z obalů Toxikanty a karcinogeny vynikající při výrobě potravin Rezidua pesticidů, PCB Rezidua biologicky aktivních látek Aditivní látky v potravinách Kažení potravin působením mikroorganismů Alimentární bakteriální infekce Alimentární bakteriální intoxikace Virová onemocnění alimentárního původu; priony Alimentární parazitární onemocnění Sanitace v potravinářském průmyslu Zajištění zdravotní nezávadnosti potravin pomocí systému HACCP Speciální hygiena rizikových skupin potravin
Literatura
  • Steinhauser, L. et al. Hygiena a technologie masa. Brno:VFU,1995
  • KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
přednáška
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2004, jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2011/BVHP061p