LF:BVBV0422p Biochemie výživy II-př. - Informace o předmětu
BVBV0422p Biochemie výživy II-přednáška
Lékařská fakultajaro 2012
- Rozsah
- 1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. RNDr. Jiří Dostál, CSc. (přednášející)
prof. MUDr. Vladimír Palyza, CSc. (přednášející)
RNDr. Hana Paulová, CSc. (přednášející)
Mgr. Jiří Slanina, Ph.D. (přednášející)
prof. RNDr. Eva Táborská, CSc. (přednášející)
doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D. (přednášející)
RNDr. Hana Bochořáková (pomocník)
Ing. Jitka Melounová, Ph.D. (pomocník)
Lenka Nerudová (pomocník)
Ing. Jana Simonová, Ph.D. (pomocník)
PharmDr. Kristýna Šebrlová, Ph.D. (pomocník)
Mgr. Marie Tomandlová, Ph.D. (pomocník) - Garance
- prof. MUDr. Vladimír Palyza, CSc.
Biochemický ústav – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Lenka Nerudová
Dodavatelské pracoviště: Biochemický ústav – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 11:30–12:20 A16/213
- Předpoklady
- BVLC011p Lék.chemie-předn. && BVBC0221s Biochemie I - sem. && BVBV0321c Biochemie výživy I -cvičení
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Po ukončení tohoto kurzu nutriční terapeut má: - mít logický přístup k řešení problémů z biochemického hlediska - rozhodnout o vlivu daného složení a množství stravy na zdravého člověka - rozumět změnám metabolismu u některých onemocnění/poruch - pomoci s návrhem příjmu výživy v různých životních fázích (jako je těhotenství, dětství, střední věk, menopausa, stáří a také např. sportovní aktivity a aktivity volného času, ...) - bojovat proti nadbytečnému příjmu energie dle stravovacích zvyklostí - posoudit dietní „rady“ a dietní „systémy“ populární v některých časopisech - znát hlavní potřeby výživy v prevenci nemocí a v péči o pacienta
- Osnova
- Xenobiochemie a farmakobiochemie. Gastrointestinální hormony. Enzymy gastrointestinálního traktu. Biochemická diagnostika poruch pankreatu. Střevní resorpce, malabsorpce. Maldigesce. Laboratorní diagnostika dysfunkce GIT. Posouzení nutričního stavu organismu. Základní principy enterální a parenterální výživy. Sacharidy, aminokyseliny, bílkoviny a lipidy v enterální a parenterální výživě.
- Literatura
- BRODY, Tom. Nutritional biochemistry. 2nd ed. San Diego: Academic Press, 1999, xix, 1006. ISBN 0121348369. info
- Výukové metody
- Kurs probíhá formou přednášek
- Metody hodnocení
- Kurz je ukončen ústní zkouškou.
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (jaro 2012, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2012/BVBV0422p