BVLV0422c Léčebná výživa II - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2013
Rozsah
0/3/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PaedDr. Věra Bulková (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Kateřina Ondrušová (cvičící)
Mgr. Pavla Všetečková (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
St 9:40–13:10 A21/112
Předpoklady
BVLV0321c Léč. výživa I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Účelem praktické výuky je aplikace teoretických znalostí léčebné stravy u základních, speciálních a standardizovaných diet v praxi. Uplatňují se zde teoretické vědomosti klinické dietoterapie jednotlivých diet, přičemž je nutno respektovat zásady léčebné výživy určité diety i nutriční hodnoty různých stravovacích kategorií.
Osnova
  • Standardní a speciální druhy diet: - Dieta tekutá - dieta šetřící - dieta kašovitá - dieta s přísným omezením tuku, dieta s omezením tuku - dieta bezezbytková - dieta se zvýšeným obsahem vlákniny - dieta neslaná šetřící - diety nízkobílkovinná - dieta bezlepková - léčebná výživa při fenylketonurii - léčebná výživa při laktózové intoleranci - Týdenní jídelní lístek pro dietu diabetickou, redukční a nízkocholesterolovou - Standardizovaný postup léčebné výživy při onemocnění pankreatu - Standardní léčebný režim pro koronární jednotky
Literatura
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
  • Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders, 2008, xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. info
  • KING, Kathy. Nutrition therapy : advanced counseling skills. Edited by Bridget M. Klawitter. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007, xi, 315. ISBN 9780781777988. info
  • NAHIKIAN-NELMS, Marcia, Kathryn SUCHER a Sarah S. LONG. Nutrition therapy and pathophysiology. 1st ed. [Belmont]: Wadsworth, 2007, xxvi, 914. ISBN 9780534621544. info
  • Oxford handbook of nutrition and dietetics. Edited by Joan Gandy - Angela Madden - Michelle Holdsworth. Oxford: Oxford University Press, 2006, xxxix, 730. ISBN 0198567251. info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.