BVPX0422 Praxe II

Lékařská fakulta
jaro 2013
Rozsah
0/2/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Garance
Mgr. Veronika Suchodolová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Zdeňka Jochová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát
Předpoklady
BVPX0321 Praxe I
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností. Organizačně a metodicky řídí přípravu léčebné výživy, včetně jejího plánování, realizace a hodnocení se zřetelem na dodržování technologických postupů a hygienických zásad při její přípravě. Pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení.
Osnova
  • V rámci praxe:
  • sleduje efekt stanovené nutriční podpory a doporučuje lékaři případné změny
  • vyhodnocuje stav výživy jednotlivých pacientů na základě provedených vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy, včetně specializovaných laboratorních vyšetření a kalorimetrie
  • navrhuje skladbu výživy a zavádí příslušná výživová opatření
  • sestavuje realimentační postupy u pacientů živených parenterálně a enterální a dále sestavuje postup výživy při přechodu z parenterální nebo enterální výživy na perorální
  • sestavuje enterální výživový režim a režimy kombinované
  • referuje o zajímavých nutričních kazuistikách na seminářích
  • pracuje v ambulancích a poradnách – diabetologické, nefrologické, pro metabolické poruchy, gastroenterologické, pro HLP a kardiovaskulární onemocnění, obezitologické a zpracovává ambulantní dokumentaci
  • podílí se na činnosti nutričního týmu, spolupracuje s dietologem v péči o nemocné v závažných nutričních stavech
  • zúčastňuje se vizit a pracovních schůzek s lékařem a staniční sestrou a při vizitách referuje o nutričním stavu pacientů a jejich vývoji
  • zajišťuje včasné a přesné plnění plánu nutriční péče, za které odpovídá vrchní nutriční terapeutce a ošetřujícímu lékaři
  • vede nutriční dokumentaci pacienta
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.