LF:MNNE081p Nutriční epidemiologie - př. - Informace o předmětu
MNNE081p Nutriční epidemiologie - přednáška
Lékařská fakultajaro 2014
- Rozsah
- 1/0. 1 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Mgr. Jana Fialová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Martin Forejt, Ph.D. (přednášející)
prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc. (přednášející)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Veronika Mičulková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Zdeněk Pluháček (přednášející)
MUDr. Pavel Řimák (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
Ing. Iva Šmídová, Ph.D. (přednášející)
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 8:00–10:00 A21/112
- Předpoklady
- MNAB0711s Aplikovaná biochemie
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Nutriční epidemiologie se zaměřuje na vztah mezi výživou a výskytem nemocí. Základním východiskem je dobré zvládnutí obecných principů epidemiologických studií, což dále rozvíjejí již specifické metodické přístupy pro hodnocení nejrůznějších parametrů stravy a výživy. Konkrétním výsledkem využití adekvátních metodických přístupů je potom vyhodnocení vztahu výživy k riziku k nejvýznamnějších konkrétních skupin nemocí, jako jsou kardiovaskulární, rakovina, diabetes, osteoporóza a další, a schopnost vymezit příslušné rizikové i protektivní faktory odpovídající aktuálnímu stavu poznání. V rámci zvládnutí předmětu se předpokládá znalost veškerých podstatných teoretických principů a poznatků, ale rovněž praktické zvládnutí metodiky týkající se individuálního hodnocení výživy, zejména ve smyslu anamnestických metod hodnocení charakteristiky stravy, ale i metod hodnocení výživového stavu.
- Osnova
- 1) Epidemiologická metodologie - pochopení epidemiologických studií při jejich provádění a hodnocení, včetně úzké vazby na medicínu založenou na důkazu (epidemiologické ukazatele, deskriptivní studie, studie případů a kontrol, kohoutové studie, intervenční studie, hodnocení výsledků epidemiologických studií, screening, základy EBM). 2) Úvod do nutriční epidemiologie: co je nutriční epidemiologie a čím se zabývá, historický vývoj a poznatky, současná nutriční epidemiologie - přehled o rozsahu, zaměření a metodice oboru, hlavní aktuální směry a cíle. Typické nutričně-epidemiologické problémy v historii a nyní. 3) Základní složky výživy (strava, potraviny, živiny, další součásti různého původu), zdroje variability ve výživě. Komplexnost výživových faktorů, faktory rizikové a protektivní. 4) Klíčové rysy epidemiologických studií: typy jejich uspořádání (design), způsoby hodnocení expozice, analýza a interpretace dat, faktory kvality a validity. 5) Komplexní přehled možných způsobů získávání údajů týkajících se výživy člověka – Nutriční hodnocení skupinová, individuální, zaměřená na skladbu stravy, na důsledky antropometrické, laboratorní, klinické. Přehled možných způsobů získávání dat o výskytu nemocí. 6) Metody hodnocení stravy – dietary assessment. Metody retrospektivní: frekvenční metody, recall, výživové zvyklosti, preference, výživová anamnéza, kombinované a stručné metody. Metody prospektivní. Jedno- či více-denní záznam. Reálně využitelný nutriční software a jeho praktické použití. 7) Antropometrické metody a indikátory nutričního stavu. 8) Význam energie v nutriční epidemiologii. Příjem a výdej, energetický metabolismus. Význam pohybové aktivity. Metody hodnocení. 9) Biochemické indikátory nutričního stavu 10) Alkohol 11) Výživa a kardiovaskulární nemoci 12) Výživa a rakovina 13) Nutriční epidemiologie a výživová doporučení
- Literatura
- WILLETT, Walter. Nutritional epidemiology. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, 2013, ix, 529. ISBN 9780199754038. info
- KUDLOVÁ, Eva. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2009, 287 s. ISBN 9788024617350. info
- ŠEJDA, Jan, Zdeněk ŠMERHOVSKÝ a Dana GÖPFERTOVÁ. Výkladový slovník epidemiologické terminologie. Vyd. 1. Praha: Grada Publishing, 2005, 120 s. ISBN 8024710684. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001, 63 s. ISBN 8070711949. info
- JANOUT, Vladimír. Klinická epidemiologie - nedílná součást klinických rozhodovacích procesů. Vyd. 1. Praha: Grada, 1998, 145 s. ISBN 8071693537. info
- WILLETT, Walter. Nutritional epidemiology. 2nd ed. New York: Oxford University Press, 1998, xiv, 514. ISBN 0195122976. info
- Záložky
- https://is.muni.cz/ln/tag/LF:MNNE081p!
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- písemný test - kolokvium
- Informace učitele
- Podmínky pro ukončení předmětu: Základní podmínkou k ukončení předmětu je absolvování povinné výuky -seminářů/cvičení. Bez absolvování povinné výuky není možno v žádném případě zápočet udělit, a student nemůže být ani připuštěn k případné zkoušce - kolokviu. Omluvená absence zůstává neabsolvovanou výukou. Zápočet je udělován na základě absolvování povinné výuky. Je-li předmět ukončován kolokviem či zkouškou, je zadán písemný test obsahující 20 otázek, s nabídkou několika odpovědí, vždy pouze 1 je správná. V případě kolokvia je pro hodnocení prospěl/a třeba mít správně nadpoloviční většinu, v případě zkoušky je třeba mít správně alespoň těsnou nadpoloviční většinu pro hodnocení E (11 bodů), další známkování je odstupňováno následovně: 12-13 bodů: D, 14-15 bodů: C, 16-17bodů: B, 18-20 bodů: A.
- Statistika zápisu (jaro 2014, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2014/MNNE081p