LF:MNEV081p Ekonomika výživy - p - Informace o předmětu
MNEV081p Ekonomika výživy - přednáška
Lékařská fakultajaro 2017
- Rozsah
- 1/0. 2 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- prof. Ing. František Buňka, Ph.D. (přednášející), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- prof. Ing. František Buňka, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 8:00–12:00 A21/107, Pá 8:00–12:00 A21/327 - Sekretariát
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Po absolvování tohoto předmětu bude schopen student porozumět a vysvětlit ekonomické aspekty výživy člověka.
- Osnova
- Studenti se zde budou zabývat determinanty výživové politiky na úrovni jednotlivce i státu a podrobí hlubší analýze spotřebu produkci na území České republiky. Ze stavu spotřeby potravin posluchači vyvodí závěry o úrovni výživy obyvatelstva ČR, o jejich kladech a záporech a o opatřeních vedoucích k nápravě negativ. Značná pozornost zde bude věnována problematice plánování výživy kolektivů i jednotlivců, vzniku hmotnostních a nutričních ztrát při skladování a kulinárním zpracování potravin a rovněž opatřením vedoucím k jejich snižování. Studenti si osvojí metodiku nutričního a nutričně ekonomického hodnocení potravin a pokrmů, včetně ovládání výpočetních prostředků sloužících k tomuto účelu. Posluchači jsou dále seznamováni se základními znalostmi z oblasti režijních nákladů ve společném stravování a jejich minimalizace. Závěrečná přednáška bude věnována stavu a vývoji trhu s potravinami.
- Literatura
- COMBS, Gerald F. The vitamins : fundamental aspects in nutrition and health. 3rd ed. Burlington: Elsevier Academic Press, 2008, xix, 583. ISBN 9780121834937. info
- Encyclopedia of human nutrition. Edited by Benjamin Caballero - Lindsay Allen - Andrew Prentice. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier, 2005, xxxviii, 5. ISBN 0121501116. info
- HLÚBIK, Pavol a Libuše OPLTOVÁ. Vitaminy. 1. vyd. Praha: Grada, 2004, 232 s. ISBN 8024703734. info
- PÁNEK, Jan. Základy výživy. Vyd. 1. Praha: Svoboda Servis, 2002, 207 s. ISBN 8086320235. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- kolokvium Kolokvium po absolvování přednášek. K získání zápočtu je nutná účast na 90% vyučovacích hodin, aktivní účast na výuce i diskusi.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2017/MNEV081p