LF:BLOZ061 Ochrana veřejného zdraví - Informace o předmětu
BLOZ061 Ochrana veřejného zdraví
Lékařská fakultajaro 2019
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 1 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Mgr. Jana Fialová, Ph.D. (přednášející)
prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc. (přednášející)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
Zdeňka Jochová (pomocník) - Garance
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- každou lichou středu 15:00–16:40 A16/217
- Předpoklady
Prerekvizity dle LF MU studijního řádu.- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Bioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictví - Bioanalytik (program PřF, N-BIA)
- Biochemie (program PřF, B-BCH)
- Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví (program LF, B-LABD)
- Lékařská genetika a molekulární diagnostika (program PřF, B-BI)
- Zdravotní laborant (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci výuky studenti budou rozumět a schopni vysvětlit: Určení hlavních determinant zdraví, způsobů jejich kontroly a modifikování pro ochranu veřejného zdraví. Hlavní faktory životního podporující a poškozující zdraví, možnosti a způsoby modifikací životního stylu. Životní a pracovní prostředí, hlavní faktory, hygienické normy a limity. Principy ochrany a podpory zdraví u různých populačních skupin. Prevence, její druhy a cíle.
- Výstupy z učení
- Na konci výuky studenti budou:
- rozumět a schopni vysvětlit určení hlavních determinant zdraví, způsobů jejich kontroly a modifikování pro ochranu veřejného zdraví.
- znát hlavní faktory životního podporující a poškozující zdraví, možnosti a způsoby modifikací životního stylu.
¨ - znát problematiku životního a pracovního prostředí, hlavní faktory, hygienické normy a limity.
- znát principy ochrany a podpory zdraví u různých populačních skupin. Prevence, její druhy a cíle. - Osnova
- Determinanty zdraví, příčiny nemocí, hlavní principy a možnosti ochrany veřejného zdraví, primární a sekundární prevence a její priority
- Životní styl a jeho role v ochraně veřejného zdraví
- Prevence nepříznivého působení faktorů pracovního prostředí, vztah práce a zdraví
- Voda a zdraví
- Hodnocení genotoxického rizika
- Životní styl a jeho role v ochraně veřejného zdraví
- Biologické expoziční testy, problematika expozice těžkým kovům a dalším látkám v pracovním i životním prostředí
- Zdravá výživa v ochraně veřejného zdraví, výživová doporučení
- Životní prostředí a zdraví I – hlavní faktory, principy působení na zdraví
- Životní prostředí a zdraví II – důležité specifické oblasti, cesty kontroly prostředí a ochrany
- Literatura
- Slámová A, Tuček M: Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Karolinum 2012, 214 str. ISBN: 9788024621364
- Tuček, M: Hygiena a epidemiologie. Karolinum 2012, ISBN 978-80-246-2025-1
- MZ ČR: Zdraví 2020 - Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. Praha 2014, Vyd. MZ ČR ve spolupráci se SZÚ, ISBN: 978-80-85047-47-9
- Komárek L, Provazník K: Ochrana a podpora zdraví. 3.LF UK + CINDI, Praha 2011, 99s., ISBN 978-80-260-1159-0. Dostupné online: http://www.lf3.cuni.cz/miranda2/export/sites/www.lf3.cuni.cz/cs/pracoviste/uzdm/ochrana-2011.pdf
- Müllerová D: Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Karolinum 2014, 256 str.
- Výukové metody
- Semináře, praktická cvičení
- Metody hodnocení
- Zkouška ve formě písemného testu. 20 otázek s výběrem odpovědí, jen jedna je správná. Klasifikace podle počtu správných: A=20-19, B=18-17, C=16-15, D=14-13, E=12-11, F=<11.
- Informace učitele
- Sylabus: Fyzikální vlivy životního a pracovního prostředí - hluk, vibrace, záření, teplota a vlhkost, osvětlení. Biologické faktory (s výjimkou infekcí) – v životním a pracovním prostředí. Ochrana zdraví při práci. Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy. Výživa v ochraně veřejného zdraví. Zdravotní nezávadnost vody, voda a zdraví. Chemické škodliviny – v životním a pracovním prostředí. Ochrana zdraví před kuřáctvím, před pasivní i aktivní expozicí cigaretovému kouři.
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (jaro 2019, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2019/BLOZ061