LF:BVKV0421c Klin. výživa a dietol.I-cvič. - Informace o předmětu
BVKV0421c Klinická výživa a dietologie I - cvičení
Lékařská fakultajaro 2020
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc. (přednášející)
MUDr. Jana Křivánková (cvičící)
MUDr. David Pospíšil (cvičící)
MUDr. Michal Šenkyřík (cvičící)
MUDr. Anna Žáková, Ph.D. (cvičící) - Garance
- doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
Interní hematologická a onkologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 15:30–18:50 IGEK N15190
- Předpoklady
- BVPF0321p Patologická fyziologie I -před && BVZI0321 Zákl.interní propedeutiky I-cv && BVLV0321c Léč. výživa I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Součástí předmětu je praktická výuka u lůžka nemocného.Po ukončení předmětu studenti by měli být schopni zvládnout vyšetření nutričního stavu konkrétního pacienta, kvantifikovat závažnost jeho nutriční poruchy a na tomto základě rozhodovat o vhodném způsobu nutriční podpory. Učí se sledovat pacienta v průběhu nutriční podpory, včetně nemocných s umělou výživou, zejména pokud je podávána enterální sondou. U těchto nemocných studenti zvládají monitorování tolerance enterální výživy, jejího efektu, nežádoucích účinků a komplikací. Osnovy zahrnují i ekonomické a etické aspekty nutriční podpory, porozumění výsledkům klinického výzkumu a nástin možných pokroků v blízké budoucnosti.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování schopen:
- identifikovat nutriční problém,
- aplikovat různé způsoby dietní intervence, jejich monitorování a zhodnocení
- porozumět výsledkům klinického výzkumu. - Osnova
- 1) Lékařská anamnéza. Systematická nutriční anamnéza v praxi 2) Vyšetření nutričního stavu v praxi 3) Antropometrická měření nemocných, interpretace zjištěných výsledků 4) Interpretace laboratorních nutričních hodnot, nutriční sérové bílkoviny 5) Globální hodnocení nutričního stavu 6) Stanovení potřeby energie a bílkovin u konkrétního pacienta 7) Výpočet energetické bilance a dusíkové bilance u konkrétního pacienta 8) Rozbor příčin malnutrice u konkrétního nemocného a návrh způsobu nutriční podpory 9) Zavádění tenké nasogastrické sondy pro výživu, ověření správné polohy sondy
- Literatura
- ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada, 2002, 487 s. ISBN 8024703203. info
- NAVRÁTILOVÁ, Miroslava, Eva ČEŠKOVÁ a Ladislav SOBOTKA. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf-Jesenius, 2000, 270 s. ISBN 80-85912-33-3. info
- KELLER, U., R. MEIER a S. BERTOLI. Klinická výživa. Translated by Z. Slabochová. 1. vyd. Praha: Scientia Medica, 1993, 236 s. ISBN 80-85526-08-5. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2020/BVKV0421c