BVVP0422p Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví II - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2020
Rozsah
2/0/0. 30. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Po 9:00–11:30 A21/112
Předpoklady
BVVP0321p Výž. v ochr. a p. veř. zdr.I-p && BVVP0321c Výž. v ochr. a p. veř. zdr.I-c
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců. Předmět je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii.
Výstupy z učení
Po ukončení předmětu bude student schopen:
- podporovat výběr zdravých potravin,
- definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovní (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva),
- využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím,
- vytvořit preventivní výživový program a hrát aktivní úlohu ve výchově ke zdraví.
Osnova
  • Kulturní, sociální, psychologické a ekonomické vlivy faktory ovlivňující stravovací zvyklosti. Nutriční epidemiologie - epidemiologické metody. Metody zjišťování výživové spotřeba na individuální úrovni, na úrovni populací. Metody zjišťování výživového stavu - 24-hod. recall, WHO skóre, metoda výživových zvyklostí (FFQ), výživová anamnéza,globální spotřeba, nutriční software. Hodnocení výživového stavu - antropometrické, biochemické metody. Výživová politika na celosvětové, evropské a národní úrovni, organizace, cíle, nástroje, včetně sledování a hodnocení výživové spotřeby a definice výživových doporučení. Výživová doporučení pro obyvatelstvo a výživové doporučené dávky. Vývoj spotřeby potravin. Výživové chování, chuťové a potravinové preference. Výživa zdravých jedinců různých věkových skupin Výživa kojenců a batolat. Výživa děti.. Výživa adolescentů – fyziologické změny a s nimi související nutriční požadavky. Specifika věku a z něj plynoucí nutriční rizika. Výživa těhotných a kojících žen. Výživa ve stáří. Výživa sportovců, pohyb v primární péči. Problematika alkoholu ve výživě – působení alkoholu v organismu, hranice mezi přijatelnou a nadměrnou konzumací. Nutriční rizika alkoholismu. Nutriční problematika rómské populace, toxikomanů a bezdomovců - výživový stav, stravovací návyky. Možnosti intervence . Výživa v krizových situacích (válka, přírodní katastrofa, hladomor aj.) Alternativní směry ve výživě. Programy podpory zdraví zaměřené na ozdravění výživy - výchova ke zdraví, nutriční výchova Jód ve výživě. Řešení jodového deficitu v ČR. Pitný režim. Nejčastější neinfekční choroby hromadného výskytu s etiologickou účastí výživy. Kardiovaskulární nemoci a výživa – epidemiologie, etiologie, prevence. Hyperlipidemie - epidemiologie, etiologie, prevence. Nádorové onemocnění a výživa - epidemiologie, etiologie, prevence. Osteoporóza - epidemiologie, etiologie, prevence. Utilizace vápníku a vliv fosforu na jeho vylučování, ztráty vápníku. Obezita - epidemiologie, etiologie, prevence. Diabetes mellitus - epidemiologie, etiologie, prevence. Potravinové alergie a intolerance - epidemiologie, etiologie, prevence. Výživa a zubní zdraví. Komplexní preventivní vyšetření. Potraviny pro zvláštní výživu. Doplňky stravy. Nukleotidy a jejich využití v nutriční praxi. Ochrana spotřebitele.Značení potravin, potravinářská legislativa. Stravovací služby.
Literatura
  • DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
  • NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001, 63 s. ISBN 8070711949. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Miroslav Cikrt - Lumír Komárek. Vyd. 1. Praha: Státní zdravotní ústav, 2000, 158 s. ISBN 8070711612. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999, 55 s. ISBN 8070711353. info
  • PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi : souborné vydání. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1998, 622 s. ISBN 8070710802. info
  • PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi 1 :prevence poruch a nemocí. Edited by Kamil Provazník. 2. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1994, 137 s. ISBN 80-7168-387-6. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
závěrečný písemný test, projekt, zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.