LF:MNIP101c Výživa v intenzivní péči - c - Informace o předmětu
MNIP101c Výživa v intenzivní péči - cvičení
Lékařská fakultajaro 2020
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- prof. MUDr. Roman Gál, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Maláska, Ph.D., EDIC (přednášející)
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc. (přednášející)
MUDr. Iveta Zimová (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 14:00–16:00 A21/111
- Předpoklady
- MNVO091p Výživa v onkologii - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je prohloubení znalostí patofyziologických základů a techniky umělé výživy v intenzivní péči a dovedností v rámci specializované nutriční péče u pacientů se závažnými poruchami výživy a metabolismu a pacientů se závažným celkovým onemocněním, které má nebo může mít za následek poruchy výživy.
- Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu student bude schopen stanovit individuální nutriční potřebu u pacientů v těžkých stavech a některé specializované postupy nutriční péče, bude umět aplikovat vyšetřovací metody nutričního stavu pacienta, dostupné prostředky enterální výživy, nutriční podpory a parenterální výživy a vyhodnotit individuální potřeby energie a poruchy vodního a minerálního hospodářství a reagovat na jednotlivé druhy hladovění adekvátní nutriční podporou, bude schopen stanovovat, měřit a propočítat energetickou potřebu u kriticky nemocných, indikovat individuální enterální výživu a podílet se na strategii využití parenterální výživy u pacienta v těžkém stavu.
- Osnova
- 1.Metabolismus hlavních živin při akutních onemocněních. 2.Voda, elektrolyty a mikronutrienty v intenzívní péči 3.Enterální výživa v intenzívní péči. 4.Parenterální výživa v intenzívní péči. 5.Umělá výživa v perioperačním období. 6.Umělá výživa při transplantaci krvetvorných buněk. 7.Zvláštnosti umělé výživy podle typu onemocnění. 8.Praktické aspekty nutriční podpory u kriticky nemocných na KARIM 9.Enterální výživa na KARIM. Gastrointestinální tolerance EV. Intestamin. 10.Parenterální výživa na KARIM. Aminokyseliny a glutamin. Tukové emulze. 11.Předoperační nutriční příprava. Plánovaný a akutní operační výkon. 12.Pacient po operaci na chirurgické JIP. Monitorování na JIP po operaci. 13.Pooperační časná enterální výživa. Parenterální výživa po operaci na CHK. 14.Metabolická onemocnění v intenzívní péči na JIP. 15.Praktické aspekty nutriční a metabolické péče na JIP IGEK.
- Literatura
- povinná literatura
- TOMÍŠKA, Miroslav. Výživa onkologických pacientů. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2018, 743 stran. ISBN 9788020440648. info
- doporučená literatura
- ZADÁK, Zdeněk a Eduard HAVEL. Intenzivní medicína na principech vnitřního lékařství. 2., doplněné a přepracova. Praha: Grada Publishing, 2017, 424 stran. ISBN 9788027102822. info
- KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. Praha: Mladá fronta, 2009, 140 s. ISBN 978-80-204-2070-1. info
- ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
- neurčeno
- URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ a Jaroslava MARKOVÁ. Klinická výživa v současné praxi. druhé. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2010, 97 s. ISBN 978-80-7013-525-9. info
- SVAČINA, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, xxii, 505. ISBN 9788072626762. info
- KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 184. ISBN 9788087250082. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2020/MNIP101c