LF:BVPZ041c Potraviny živočišné - cv. - Informace o předmětu
BVPZ041c Potraviny živočišné - cvičení
Lékařská fakultajaro 2021
- Rozsah
- 0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- prof. Ing. Alžběta Jarošová, Ph.D. (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- prof. Ing. Alžběta Jarošová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 5. 3. 8:00–11:50 N02011, Pá 12. 3. 8:00–11:50 N02011, Pá 19. 3. 8:00–11:50 N02011, Pá 26. 3. 8:00–11:50 N02011, Pá 9. 4. 8:00–11:50 N02011, Pá 16. 4. 8:00–11:50 N02011, Pá 23. 4. 8:00–11:50 N02011, Pá 30. 4. 8:00–11:50 N02011, Pá 7. 5. 8:00–11:50 N02011, Pá 14. 5. 8:00–11:50 N02011, Pá 21. 5. 8:00–11:50 N02011, Pá 28. 5. 8:00–11:50 N02011, Pá 4. 6. 8:00–11:50 N02011, Pá 11. 6. 8:00–11:50 N02011
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je dosáhnout u studentů dobrých znalostí o surovinách a potravinách živočišného původu poznat principy zemědělské produkce potravin živočišného původu, získat přehled o hlavních druzích a sortimentu surovin a potravin živočišného původu, seznámit se s pozicí potravin živočišného původu ve výživě člověka a s výrobními technologiemi potravin živočišného původu a jejich hodnocením.
- Výstupy z učení
- Student po absolvování předmětu bude schopen:
- pochopit biologickou podstatu produkce potravin a základy technologie hlavních potravinářských oborů. - Osnova
- Seminární besedy k přednáškám. Ukázky surovin a potravin živočišného původu a jejich senzorické hodnocení. Posuzování nutriční, kulinární a technologické jakosti surovin a potravin živočišného původu. Diskuze o zákonu o potravinách a souvisejících komoditních vyhláškách. Videozáznamy o technologiích a hodnocení kvality surovin a potravin živočišného původu u nás a v zahraničí. Podle možnosti exkurze do mlékárny, masného a drůbežářského podniku.
- Literatura
- povinná literatura
- DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství : technologie potravin. Vydání: první. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 stran. ISBN 9788074182082. info
- doporučená literatura
- KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2012, 569 s. ISBN 9788074181450. info
- KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin? : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009, 536 s. ISBN 9788074180514. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- Průběžný a zápočtový písemný test a jeho následná diskuse,zápočet.
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2021/BVPZ041c