BVEP0422p Epidemiologie infekčních nemocí II - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2022
Rozsah
1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
MUDr. Marie Kolářová, CSc. (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Markéta Petrovová, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 17. 2. 8:00–9:40 A21/112, Čt 24. 2. 8:00–9:40 A21/112, Čt 3. 3. 8:00–9:40 A21/112, Čt 10. 3. 8:00–9:40 A21/112, Čt 17. 3. 8:00–9:40 A21/112, Čt 24. 3. 8:00–9:40 A21/112, Čt 31. 3. 8:00–9:40 A21/112, Čt 7. 4. 8:00–9:40 A21/112, Čt 14. 4. 8:00–9:40 A21/112, Čt 21. 4. 8:00–9:40 A21/112, Čt 28. 4. 8:00–9:40 A21/112, Čt 5. 5. 8:00–9:40 A21/112, Čt 12. 5. 8:00–9:40 A21/112, Čt 19. 5. 8:00–9:40 A21/112, Čt 26. 5. 8:00–9:40 A21/112
Předpoklady
BVEP0321p Epidemiol. inf. nem.I -před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu

Cílem výuky je seznámit studenty se základy obecné a speciální epidemiologie se zaměřením na rizika přenosu infekcí alimentární cestou. Pozornost je věnována zejména alimentárním intoxikacím, specifickým i nespecifickým alimentárním nákazám včetně nákaz s parazitární etiologií. Samostatnou část tvoří problematika hygieny nemocničního stravování, hygieny stravovacích provozů a související legislativa.
Výstupy z učení
1. Na konci výuky předmětu bude student schopen porozumět a vysvětlit proces šíření nákazy a faktory ovlivňující přenos infekcí.
2. Je schopen použít informace o aktuální epidemiologické situaci.
3. Je schopen vytvořit represivní protiepidemická opatření při zajištění ohnisek nákazy.
4. Absolvent předmětu je schopen předkládat odůvodněná rozhodnutí při kumulovaném výskytu známých infekčních nemocí.

Osnova

  • 1. Aktivní a pasivní imunizace
  • 2. Pravidelné a doporučené očkování
  • 3. Prevence infekcí na cestách
  • 4- Dezinfekce, deratizace
  • 5. Epidemiologicky rizikové potraviny
  • 6. Epidemiologicky závažné činnosti
  • 7. Prionové nákazy zvířat a člověka, BSE

Literatura
    doporučená literatura
  • HELÁN, Martin a Kateřina HELÁNOVÁ. Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena. Online. Brno: Masarykova univerzita, 2014, s. nestránkováno, 38 s. ISBN 978-80-210-7381-4. URL info
  • GÖPFERTOVÁ, Dana, Petr PAZDIORA a Jana DÁŇOVÁ. Epidemiologie : obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. 2., přepr. vyd. Praha: Karolinum, 2013, 223 s. ISBN 9788024622231. info
  • GÖPFERTOVÁ, Dana a Jiří VANIŠTA. Zdravotní rádce na cesty 2008/09. 1. vyd. Praha: Triton, 2008, 99 s. ISBN 9788073871444. info
  • GÖPFERTOVÁ, Dana a Jiří VANIŠTA. Infekce na cestách a jejich prevence. 1. vyd. Praha: Triton, 1997, 45 s. ISBN 808587542X. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi 4 :základy prevence infekčních onemocnění. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1996, 126 s. ISBN 80-7168-400-7. info
Záložky
https://is.muni.cz/ln/tag/LF:BVEP0422p!
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení

Předmět je ukončen zkouškou ve formě písemného testu.
Podmínkou pro psaní testu je zápočet ze cvičení. Test obsahuje 20 otázek s nabídkou odpovědí. Vždy jedna správná.
Bodování: Správná odpověď - 1 bod. Nesprávná nebo žádná - 0 bodů.
Hodnocení: A -19-20 bodů, B - 17-18, C - 15-16, D - 13-14, E - 10-12, F - 9 a méně.
Navazující předměty
Informace učitele
http://is.muni.cz/auth/student/studijní materiály (e-learning)
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.