BVLV0422p Léčebná výživa II - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2022
Rozsah
2/0/0. 30. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Jana Šalková Kráľová (přednášející)
Mgr. Veronika Zelenková (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 17. 2. 16:00–17:40 A21/108, Čt 24. 2. 16:00–17:40 A21/108, Čt 3. 3. 16:00–17:40 A21/108, Čt 10. 3. 16:00–17:40 A21/108, Čt 17. 3. 16:00–17:40 A21/108, Čt 24. 3. 16:00–17:40 A21/108, Čt 31. 3. 16:00–17:40 A21/108, Čt 7. 4. 16:00–17:40 A21/108, Čt 14. 4. 16:00–17:40 A21/108, Čt 21. 4. 16:00–17:40 A21/108, Čt 28. 4. 16:00–17:40 A21/108, Čt 5. 5. 16:00–17:40 A21/108, Čt 12. 5. 16:00–17:40 A21/108, Čt 19. 5. 16:00–17:40 A21/108, Čt 26. 5. 16:00–17:40 A21/108
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je poskytnout studentům ucelený soubor vědomostí a dovedností z oblasti praktické aplikace teoretických znalosti klinické výživy. Osvojení vědomostí předmětu léčebná výživa je předpokladem pro výkon povolání nutričního terapeuta. Obsah předmětu navazuje na vědomosti získané v odborných předmětech. Teoretická výuka je zaměřena na znalosti zásad léčebné výživy při jednotlivých systémových onemocněních, schopnost aplikovat získané poznatky při zajišťování léčebné výživy individuálních nemocných, zásady moderních postupů při sestavování jídelních lístků, zásady moderních technologií přípravy základních a speciálních druhů léčebné výživy při využití zásad zdravé výživy, zpracování nutriční anamnézy a stanovení terapeutického plánu stravování individuálních klientů, zásady správné kultury stolování, hygienické a bezpečnostní zajištění přípravy i expedice stravy, skladování. Praktická výuka směřuje k uplatnění nejnovějších poznatků z oblasti dietetiky při sestavování rámcových i individuálních jídelních lístků, hodnocení léčebné výživy po stránce nutričních předpokladů, dodržení energetické potřeby i zachování biologické hodnoty podané stravy, zvládnutí výpočetní techniky – textové editory, kartotéky, databáze, evidence, odborné programy provádění zdravotní výchovy nemocných, rodinných příslušníků i zdravotnických pracovníků a pracovníků stravovacích provozů edukační činnost a práce v odborných poradnách, přípravu propagačních materiálů, publikační činnost a aktivní činnost v nutričním týmu. Student se seznámí se základy procesu nutriční péče.
Výstupy z učení
Absolvent předmětu je schopen:
- poskytnout individualizovanou nutriční péči pacientům se specifickými nutričními potřebami; v rámci tohoto postupu student dokáže zpracovat nutriční anamnézu;
¨ - vyhodnotit nutriční stav pacienta různými parametry; správně indikovat diety a speciální výživy, sestavit nutriční plán;
- komunikovat s pacientem;
- edukovat pacienta;
- vést nutriční dekurz v rámci komplexní ošetřovatelské péče. Student se bude orientovat v základech procesu nutriční péče (nutriční diagnózy, intervence a monitoring).
Osnova
  • Přednášky: Úvod do léčebné výživy.Definice pojmů, historie, výživa, léčebná výživa. Potřeba živin – jednotlivé složky potravy (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy,minerální látky). Výživová doporučení. Hlavní zásady pro technologické zpracování léčebné výživy. Pravidla pro plánování dietní stravy. Dietní systém a jeho možnosti využití v současnosti. Dietetické hodnocení jednotlivých druhů potravin z různých hledisek. Základy technologie léčebné výživy.Základní typy diet z hlediska technologického zpracování. Strava mechanicky a chemicky šetřící. Strava s omezením soli. Energeticky limitované diety. 1. Léčebná dieta při nemocech GIT. 1.1. Léčebná výživa při onemocnění dutiny ústní, hltanu a jícnu (onemocnění chrupu, paradentóza, onemocnění slinných žláz, afty, ragády jazyka, poruchy polykání, stenóza jícnu, reflexní ezofagitida). 1.2. Léčebná výživa při onemocnění žaludku a dvanáctníku. 1.2.1. Léčebná výživa při žaludeční dyspepsii. 1.2.2. Léčebná výživa při akutní gastritidě. 1.2.3. Léčebná výživa při chronické gastritidě. 1.2.4. Léčebná výživa při peptickém vředu 1.2.5. Léčebná výživa při gastroduodenálním reflexu. 1.2.6. Léčebná výživa při nádorovém onemocnění žaludku. 1.2.7. Léčebná výživa po operacích žaludku. 1.3. Léčebná výživa při onemocnění tenkého střeva. 1.3.1. Léčebná výživa při malabsorpčním syndromu. 1.3.2. Léčebná výživa při Crohnově chorobě. 1.4. Léčebná výživa při tlustého střeva. 1.4.1. Léčebná výživa při ulcerózní kolitidě. 1.4.2. Léčebná výživa při dráždivém tračníku. 1.4.3. Léčebná výživa při zácpě (zácpa spastická, atonická). 1.4.4. Léčebná výživa při divertikulitidě. 1.4.5. Léčebná výživa při stomiích na GIT. 1.5. Léčebná výživa při onemocnění jater a žlučníku. 1.5.1. Léčebná výživa při akutním postižení. 1.5.2. Léčebná výživa při jaterním selhání. 1.5.3. Léčebná výživa při infekční hepatitis. 1.5.4. Léčebná výživa při infekční mononukleóze. 1.5.5. Léčebná výživa při chronickém poškození jater. 1.5.6. Léčebná výživa při cholelitáze 1.6. Léčebná výživa při onemocnění slinivky břišní. 1.6.1. Léčebná výživa při akutní pankreatitidě. 1.6.2. Léčebná výživa při chronické pankreatitidě. 2. Léčebná dieta při chorobách kardiovaskulárního systému. 2.1. Léčebná výživa při ischemická chorobě srdeční. 2.2. Léčebná výživa při ateroskleróze. 2.3. Léčebná výživa při hypertenzní chorobě. 2.4. Léčebná výživa při infarktu myokardu - dieta pro koronární jednotky. 3. Léčebná dieta při onemocnění ledvin a močových cest. 3.1. Léčebná dieta při akutním onemocnění ledvin. 3.2. Léčebná dieta při chronickém onemocnění ledvin. 3.3. Léčebná dieta při ledvinovém selhání. 3.4. Léčebná dieta při výskytu močových kamenů. 3.5. Léčebná dieta při zánětech močových cest. 3.6. Léčebná dieta u dialýzovaných. 3.7. Výživa po transplantaci ledvin. 4. Léčebná dieta při poruchách metabolismu. 4.1. Redukční dieta. 4.2. Speciální redukční postupy. 4.3. Přísné redukční diety. 4.4. Redukční dieta u dětí 13/8 4.5. Léčebná dieta při diabetes mellitus I.typu. 4.6. Léčebná dieta při diabetes mellitus II.typu. 4.7. Léčebná dieta při komplikacích diabetu. 5. Léčebná výživa při hyperlipoproteinemie. 6. Léčebná výživa při osteoporóze. 7. Léčebná výživa při dně. 8. Léčebná výživa při revmatickém onemocnění. 9. Léčebná výživa při anémiích. 10. Léčebná výživa při transplantaci kostní dřeně. 11. Podpůrná výživa při nádorovém onemocnění. 12. Výživa při infekčním onemocnění bez přímého vztahu ke změnám ve výživě. 13. Léčebná výživa při infekčních onemocněních postihujících gastrointestinální trakt. 14. Podpůrná výživa u plicního onemocnění. 15. Léčebná výživa při mentální anorexii a bulimii. 16. Léčebná výživa v chirurgii 16.1. Předoperační nutriční příprava. 16.2.1. Nutriční postupy bezprostředně po operacích. 16.2.2. Nutriční postupy chirurgických výkonech. 16.2.3. Léčebná výživa v dlouhodobém pooperačním období a v rekonvalescenci. 16.3.Umělá výživa – enterální a parenterální 17. Léčebná výživa při nežádoucích reakcích na potraviny 17.1. Patofyziologie potravinových alergií a intolerance (enzymatické, dráždivé, psychosomatické). 17.2. Změny ve výživě, diagnóza, léčba a prevence. 18. Léčebná výživa při endokrinopatiích 18.1. Léčebná výživa při poruchách štítné žlázy. 18.2. Léčebná výživa při chorobách nadledvinek. Diety diagnostické a speciální: Léčebná výživa při celiakii. Léčebná výživa při laktozové intoleranci. Léčebná výživa při fenylketonurii Standardizovaný režim léčebné výživy na koronární jednotce. Speciální diety při chronickém selhání ledvin. Dieta při zjišťování okultního krvácení. Dieta pro koncentrační pokus.
Literatura
    povinná literatura
  • Manual of dietetic practice. Edited by Joan Gandy. 5th ed. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014. xiv, 998. ISBN 9780470656228
    doporučená literatura
  • DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
  • KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
  • Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
  • ESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015, xxvii, 103. ISBN 9781451195323. info
  • KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
  • LEE, Robert D. a David C. NIEMAN. Nutritional assessment. Sixth edition. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education, 2013, xii, 500. ISBN 9780078021336. info
    neurčeno
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
  • NAHIKIAN-NELMS, Marcia, Kathryn SUCHER a Sarah S. LONG. Nutrition therapy and pathophysiology. 1st ed. [Belmont]: Wadsworth, 2007, xxvi, 914. ISBN 9780534621544. info
  • WILHELM, Zdeněk. Výživa v onkologii. 2. přepracované a doplněné. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2004, 260 s. NCO NZO 76/04. ISBN 80-7013-410-0. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
úspěšné zvládnutí průběžných testů jsou podmínkou zápočtu
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.