BVPX0644 Praxe IV

Lékařská fakulta
jaro 2022
Rozsah
0/3/0. 45. 5 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Lenka Lokvencová (cvičící), Mgr. Martin Krobot (zástupce)
Mgr. Aleksandra Maksimović, DiS. (cvičící), Mgr. Martin Krobot (zástupce)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Monika Kunzová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 15. 2. 11:00–12:40 A21/327 - Sekretariát, St 16. 2. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Čt 17. 2. 10:30–13:50 A21/327 - Sekretariát, Út 22. 2. 11:00–12:40 A21/327 - Sekretariát, St 23. 2. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Čt 24. 2. 10:30–13:50 A21/327 - Sekretariát, Út 1. 3. 11:00–12:40 A21/327 - Sekretariát, St 2. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Čt 3. 3. 10:30–13:50 A21/327 - Sekretariát, Út 8. 3. 11:00–12:40 A21/327 - Sekretariát, St 9. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Čt 10. 3. 10:30–13:50 A21/327 - Sekretariát, Út 15. 3. 11:00–12:40 A21/327 - Sekretariát, St 16. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Čt 17. 3. 10:30–13:50 A21/327 - Sekretariát, Út 22. 3. 11:00–12:40 A21/327 - Sekretariát, St 23. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Čt 24. 3. 10:30–13:50 A21/327 - Sekretariát, Út 29. 3. 11:00–12:40 A21/327 - Sekretariát, St 30. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, ...
Předpoklady
BVPX0533 Praxe III
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností. Organizačně a metodicky řídí přípravu léčebné výživy, včetně jejího plánování, realizace a hodnocení se zřetelem na dodržování technologických postupů a hygienických zásad při její přípravě. Pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny;
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech;
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy;
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin;
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění;
- sledovat účinnost stanovené nutriční péče;
- vyhodnotit stav výživy jednotlivých pacientů na základě provedených vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy, včetně specializovaných laboratorních vyšetření a kalorimetrie;
- navrhnout skladbu výživy a zavést příslušná výživová opatření;
- se podílet na činnosti nutričního týmu;
- vést nutriční dokumentaci pacienta.
Osnova
  • V rámci praxe:
  • připravuje edukační materiály pro pacienty a jejich rodiny a edukuje pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech, instruuje členy ošetřovatelského týmu v oblasti své odbornosti, působí v multidisciplinárním ošetřovatelském týmu jako odborník na uspokojování specifických nutričních potřeb pacientů
  • hodnotí kvalitu poskytované péče a vypracovává standardy
  • sestavuje stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
  • doporučuje doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
  • sleduje efekt stanovené nutriční podpory a doporučuje lékaři případné změny
  • vyhodnocuje stav výživy jednotlivých pacientů na základě provedených vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy, včetně specializovaných laboratorních vyšetření a kalorimetrie
  • navrhuje skladbu výživy a zavádí příslušná výživová opatření
  • sestavuje realimentační postupy u pacientů živených parenterálně a enterální a dále sestavuje postup výživy při přechodu z parenterální nebo enterální výživy na perorální
  • sestavuje enterální výživový režim a režimy kombinované
  • referuje o zajímavých nutričních kazuistikách na seminářích
  • pracuje v ambulancích a poradnách – diabetologické, nefrologické, pro metabolické poruchy, gastroenterologické, pro HLP a kardiovaskulární onemocnění, obezitologické a zpracovává ambulantní dokumentaci
  • podílí se na činnosti nutričního týmu, spolupracuje s dietologem v péči o nemocné v závažných nutričních stavech
  • zúčastňuje se vizit a pracovních schůzek s lékařem a staniční sestrou a při vizitách referuje o nutričním stavu pacientů a jejich vývoji
  • zajišťuje včasné a přesné plnění plánu nutriční péče, za které odpovídá vrchní nutriční terapeutce a ošetřujícímu lékaři
  • vede nutriční dokumentaci pacienta
  • hodnotí podávání stravy pacientům
  • spolupracuje s fyzioterapeutem ve vazbě na nutriční potřebu a možnosti nemocného
  • zajišťuje nutriční hodnocení spojené s přijetím, přeložením na jiné oddělení, propuštěním do domácí a ambulantní péče
  • provádí metabolický monitoring a bilanci přijatých specifických živin nemocného
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
Výukové metody
praxe
Metody hodnocení
zápočet
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.