LF:MNCH0821s Chirurgie II - sem. - Informace o předmětu
MNCH0821s Chirurgie II - seminář
Lékařská fakultajaro 2022
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M. (cvičící)
Kateřina Grosche (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Eva Zahradníková (pomocník) - Garance
- prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M.
Chirurgická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 5. 4. 7:00–8:40 A21/112, Út 12. 4. 7:00–8:40 A21/112, Út 19. 4. 7:00–8:40 A21/112, Út 26. 4. 7:00–8:40 A21/112, Út 3. 5. 7:00–8:40 A21/112, Út 10. 5. 7:00–8:40 A21/112, Út 17. 5. 7:00–8:40 A21/112, Út 24. 5. 7:00–8:40 A21/112
- Předpoklady
- MNCH0721 Chirurgie I
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Výživa dospělých a dětí (program LF, N-VDD)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je propojení teoretických znalostí z chirurgie s nutriční terapii, aby je student byl schopen použit v praxi.
- Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu bude student znát diagnostiku, léčebné a specializované nutriční postupy v chirurgii, bude schopen posoudit výživový stav klienta/pacienta a sestavit plán individuální nutriční péče pro klienty/pacienty a vyhodnotit účinnost individuálních nutričních postupů.
- Osnova
- 1.Obecné zásady perioperační výživy. 2.Výživa u pacientů po chirurgických výkonech na zažívacím traktu. 3.Akcelerovaná pooperační rehabilitace (Fast Track). 4.Zvláštnosti výživy u pacientů v perioperačním období po výkonech v oblasti hlavy a krku. 5.Perioperační výživa v traumatologii. 6.Perioperační výživa u chirurgických výkonů mimo GIT. 7.Baryatrie 8.Neodkladná první pomoc - kardiopulmonální resuscitace ( praktické nácviky)
- Literatura
- doporučená literatura
- SATINSKÝ, Igor, Eduard HAVEL, Roman BEZDĚK, Ivo HANKE, Marcela KÁŇOVÁ, Pavel KOHOUT, Jan MAŇÁK, Viktor MAŇÁSEK, Jan MATEK, František NOVÁK, Ivo NOVÁK, Martin OLIVERIUS, J POLEDNÍK, Michal ŠENKYŘÍK, Zuzana ŠERCLOVÁ, Pavel TĚŠINSKÝ, Libor URBÁNEK a Zdeněk ZADÁK. Klinická výživa v chirurgii – doporučení ESPEN s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKV. Rozhledy v chirurgii. Praha, 2018, roč. 97, S1, 10, s. 1-9. ISSN 1805-4579. info
- TOMÍŠKA, Miroslav. Výživa onkologických pacientů. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2018, 743 stran. ISBN 9788020440648. info
- ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
- neurčeno
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016, 422 stran. ISBN 9788088129035. info
- URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ a Jaroslava MARKOVÁ. Klinická výživa v současné praxi. druhé. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2010, 97 s. ISBN 978-80-7013-525-9. info
- KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 184. ISBN 9788087250082. info
- Výukové metody
- praktická výuka doplněná seminárními pracemi s diskusí
- Metody hodnocení
- vypracování seminární práce, 100 % účast
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2022/MNCH0821s