LF:MNMS081c Multikult. a soc. asp. výž.- c - Informace o předmětu
MNMS081c Multikulturní a sociální aspekty výživy - cvičení
Lékařská fakultajaro 2022
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- prof. PhDr. Aleš Sekot, CSc. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- prof. PhDr. Aleš Sekot, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Po 14. 2. 10:30–12:10 KOM 409, Po 21. 2. 10:30–12:10 KOM 409, Po 28. 2. 10:30–12:10 KOM 409, Po 7. 3. 10:30–12:10 KOM 409, Po 14. 3. 10:30–12:10 KOM 409, Po 21. 3. 10:30–12:10 KOM 409, Po 28. 3. 10:30–12:10 KOM 409, Po 4. 4. 10:30–12:10 KOM 409, Po 11. 4. 10:30–12:10 KOM 409, Po 25. 4. 10:30–12:10 KOM 409, Po 2. 5. 10:30–12:10 KOM 409, Po 9. 5. 10:30–12:10 KOM 409, Po 16. 5. 10:30–12:10 KOM 409, Po 23. 5. 10:30–12:10 KOM 409
- Předpoklady
- MNZA071p Zákl. andragogiky - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Výživa dospělých a dětí (program LF, N-VDD)
- Cíle předmětu
- Pochopit souvislost mezi stravovacími návyky, životním stylem, způsobem života, hodnotovými systémy a specifickými aspekty kultury (náboženství atd.)
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen zvládat multikulturní a sociální odlišnosti v péči o pacienty nebo klienty.
- Osnova
- 1.Kultura, kulturní dědictví 2.Masová kultura 3.Multikulturní, interkulturní 4.Kontrakultura, alternativní kultura 5.Hodnota versus potřeba 6.Základní důrazy sociologie výživy 7.Společnost versus výživa 8.Tradiční společnost versus výživa 9.Moderní společnost versus výživa 10.Postmoderní společnost versus výživa 11.Restaurace jako sociální atribut stravování společnosti 12.Restaurace a kavárny jako kulturně-sociální fenomén 13.Hromadné stravování v kultuře společenského vývoje 14.Rodina versus stravovací zařízení 15.Multikulturní kuchyně – postmoderní syndrom hodnoty zážitku 16.Sport a výživa 17.Doping versus výkon 18.Obezita versus výživa a pohyb
- Literatura
- povinná literatura
- SEKOT, Aleš. Sociologie v kostce (třetí vydání). III. Brno: Paido, 2006, 260 s. Pedagogická literatura. ISBN 80-7315-126-X. info
- doporučená literatura
- A sociology of food and nutrition : the social appetite. Edited by John Germov - Lauren Williams. 3rd ed. South Melbourne, Vic.: Oxford University Press, 2008, xvi, 425. ISBN 9780195551501. info
- SEKOT, Aleš. Sociologie v kostce. 3. rozš. vyd. Brno: Paido, 2006, 258 s. ISBN 807315126X. info
- VEBLEN, Thorstein. Teorie zahálčivé třídy. Edited by Miloslav Petrusek, Translated by Jana Ogrocká. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 1999, 344 s. ISBN 80-85850-71-0. info
- neurčeno
- IVANOVÁ, Kateřina, Lenka ŠPIRUDOVÁ a Jana KUTNOHORSKÁ. Multikulturní ošetřovatelství 1. 1. vyd. Praha: Grada, 2005, 248 s. ISBN 8024712121. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- písemná práce - zápočet Prezentace studenta o výživě a stravovacích zvyklostech v různých kulturních, národních, regionálních nebo státních podmínkách.
- Informace učitele
- 90% účast
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2022/MNMS081c