LF:MNMS081p Sociální aspekty výživy - Informace o předmětu
MNMS081p Multikulturní a sociální aspekty výživy - přednáška
Lékařská fakultajaro 2022
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 1 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- prof. PhDr. Aleš Sekot, CSc. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- prof. PhDr. Aleš Sekot, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Po 14. 2. 10:30–12:10 KOM 409, Po 21. 2. 10:30–12:10 KOM 409, Po 28. 2. 10:30–12:10 KOM 409, Po 7. 3. 10:30–12:10 KOM 409, Po 14. 3. 10:30–12:10 KOM 409, Po 21. 3. 10:30–12:10 KOM 409, Po 28. 3. 10:30–12:10 KOM 409, Po 4. 4. 10:30–12:10 KOM 409, Po 11. 4. 10:30–12:10 KOM 409, Po 25. 4. 10:30–12:10 KOM 409, Po 2. 5. 10:30–12:10 KOM 409, Po 9. 5. 10:30–12:10 KOM 409, Po 16. 5. 10:30–12:10 KOM 409, Po 23. 5. 10:30–12:10 KOM 409
- Předpoklady
- MNZA071p Zákl. andragogiky - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Výživa dospělých a dětí (program LF, N-VDD)
- Cíle předmětu
- Pochopit souvislosti mezi stravovacími zvyklostmi, životním stylem, životním způsobem, systémem hodnot a specifickými aspekty dané kultury (náboženství apod.)
- Osnova
- 1.Kultura, kulturní dědictví 2.Masová kultura 3.Multikulturní, interkulturní 4.Kontrakultura, alternativní kultura 5.Hodnota versus potřeba 6.Základní důrazy sociologie výživy 7.Společnost versus výživa 8.Tradiční společnost versus výživa 9.Moderní společnost versus výživa 10.Postmoderní společnost versus výživa 11.Restaurace jako sociální atribut stravování společnosti 12.Restaurace a kavárny jako kulturně-sociální fenomén 13.Hromadné stravování v kultuře společenského vývoje 14.Rodina versus stravovací zařízení 15.Multikulturní kuchyně – postmoderní syndrom hodnoty zážitku 16.Sport a výživa 17.Doping versus výkon 18.Obezita versus výživa a pohyb
- Literatura
- A sociology of food and nutrition : the social appetite. Edited by John Germov - Lauren Williams. 3rd ed. South Melbourne, Vic.: Oxford University Press, 2008, xvi, 425. ISBN 9780195551501. info
- SEKOT, Aleš. Sociologie v kostce. 3. rozš. vyd. Brno: Paido, 2006, 258 s. ISBN 807315126X. info
- SEKOT, Aleš. Sociologie v kostce (třetí vydání). III. Brno: Paido, 2006, 260 s. Pedagogická literatura. ISBN 80-7315-126-X. info
- IVANOVÁ, Kateřina, Lenka ŠPIRUDOVÁ a Jana KUTNOHORSKÁ. Multikulturní ošetřovatelství 1. 1. vyd. Praha: Grada, 2005, 248 s. ISBN 8024712121. info
- VEBLEN, Thorstein. Teorie zahálčivé třídy. Edited by Miloslav Petrusek, Translated by Jana Ogrocká. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 1999, 344 s. ISBN 80-85850-71-0. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- písemný test- kolokvium
- Informace učitele
- 90% účast
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2022/MNMS081p