MNVS081p Nutrition for Execise and Sports Perfomance I - lecture

Faculty of Medicine
spring 2022
Extent and Intensity
1/0/0. 0 credit(s). Type of Completion: -.
Teacher(s)
Mgr. Kateřina Hortová (lecturer), MVDr. Halina Matějová (deputy)
Mgr. Petr Loskot (lecturer), MVDr. Halina Matějová (deputy)
doc. PaedDr. Vladislav Mužík, CSc. (lecturer)
Ing. Veronika Išová (assistant)
MVDr. Halina Matějová (assistant)
Guaranteed by
doc. PaedDr. Vladislav Mužík, CSc.
Department of Public Health – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Supplier department: Department of Public Health – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Timetable
Tue 15. 2. 16:00–17:40 C15/333, Tue 22. 2. 16:00–17:40 C15/333, Tue 1. 3. 16:00–17:40 C15/333, Tue 8. 3. 16:00–17:40 C15/333, Tue 15. 3. 16:00–17:40 C15/333, Tue 22. 3. 16:00–17:40 C15/333, Tue 29. 3. 16:00–17:40 C15/333, Tue 5. 4. 16:00–17:40 C15/333, Tue 12. 4. 16:00–17:40 C15/333, Tue 19. 4. 16:00–17:40 C15/333, Tue 26. 4. 16:00–17:40 C15/333, Tue 3. 5. 16:00–17:40 C15/333, Tue 10. 5. 16:00–17:40 C15/333, Tue 17. 5. 16:00–17:40 C15/333, Tue 24. 5. 16:00–17:40 C15/333
Prerequisites (in Czech)
MNKV0721c Community nutrition and health
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
The aim of the course is to acquire basic knowledge and information on the relationship between diet intake, nutritional status, physical fitness and performance in competition, ie to become familiar with the field of sports nutrition.
Learning outcomes
At the end of this course the student will be able to advisory work for individuals in sport for recreation or elite level.
Syllabus
  • 15.2 Organizační záležitosti, Úvod do výživy v silových sportech: Energetická bilance 22.2: Příjem bílkovin v silovém sportu 1.3.: Samostatná práce 8. 3.: Příjem sacharidů a tuků v silovém sportu 15. 3.: Doplňky stravy v silovém sportu 22. 3.: Úvod do výživy ve vytrvalostních sportech: Energetická bilance, sacharidy ve vytrvalostním sportu 29.3.: Bílkoviny a tuky ve vytrvalostním sportu 5.4.: Low-carb/Keto vs. Low-fat a vliv na sportovní výkon 12. 4.: Doplňky stravy u vytrvalostních sportů, hydratace u vytrvalostních a silových sportů 19. 4.: Redukce hmotnosti a nabírání u sportovců, problematika Female Athlete Triad 26.4.: Děti a senioři a výživa ve sportu, doplňky stravy u dětí a seniorů (Mgr. Hortová) 3.5.: Praktická hodina: Ukázkové výpočty a nastavování živin a suplementace u sportovců 10. 5.: Praktická hodina: Výpočet jídelníčků v nutričním softwaru (NutriPro) – silový sportovec 17. 5.: Praktická hodina: Výpočet jídelníčků v nutričním softwaru (NutriPro) – vytrvalostní sportovec 24.5.: Prezentace a obhajoba jídelníčků Týden 30.5–3.6: Test znalostí před zkouškou (Multiple choice, 30 otázek, 75 % a více bodů)
Literature
  • VILIKUS, Zdeněk. Výživa sportovců a sportovní výkon. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 177 s. ISBN 9788024620640. info
  • NSCA's guide to sport and exercise nutrition. Edited by Bill I. Campbell - Marie A. Spano. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2011, viii, 311. ISBN 9780736083492. info
  • SKOLNIK, Heidi and Andrea CHERNUS. Výživa pro maximální sportovní výkon : správně načasovaný jídelníček. 1. vyd. Praha: Grada, 2011, 240 s. ISBN 9788024738475. info
  • SKOLNIK, Heidi and Andrea CHERNUS. Nutrient timing for peak performance. Champaign: Human Kinetics, 2010, ix, 237. ISBN 9780736087643. info
  • Physical activity and obesity. Edited by Claude Bouchard - Peter T. Katzmarzyk. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2010, xxi, 409. ISBN 9780736076357. info
  • BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2007, xi, 531. ISBN 9780736046954. info
  • MANDELOVÁ, Lucie and Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007, 71 s. ISBN 9788021042810. info
  • Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006, 311 s. ISBN 8072623184. info
Teaching methods
lectures
Assessment methods (in Czech)
Praktické vypracování jídelníčku, Test znalostí na konci semestru před zkouškou, Ústní zkouška z učiva předmětu Výživa a pohybová aktivita I
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course is taught annually.
Information on the extent and intensity of the course: 15.
The course is also listed under the following terms Spring 2011, Spring 2012, Spring 2013, Spring 2014, Spring 2015, Spring 2016, Spring 2017, Spring 2018, spring 2019, spring 2020, spring 2021, spring 2023, spring 2024, spring 2025.
  • Enrolment Statistics (spring 2022, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2022/MNVS081p