LF:BVKV0421p Klin. výživa a dietol. I-před. - Informace o předmětu
BVKV0421p Klinická výživa a dietologie I - přednáška
Lékařská fakultajaro 2023
- Rozsah
- 2/0/0. 30. 0 kr. Ukončení: -.
- Vyučující
- doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc. (přednášející)
MUDr. Štěpán Tuček, Ph.D. (přednášející)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
Interní hematologická a onkologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 14. 2. 15:00–17:30 A21/112, Út 21. 2. 15:00–17:30 A21/112, Út 28. 2. 15:00–17:30 A21/112, Út 7. 3. 15:00–17:30 A21/112, Út 14. 3. 15:00–17:30 A21/112, Út 21. 3. 15:00–17:30 A21/112, Út 28. 3. 15:00–17:30 A21/112, Út 4. 4. 15:00–17:30 A21/112, Út 11. 4. 15:00–17:30 A21/112, Út 18. 4. 15:00–17:30 A21/112, Út 25. 4. 15:00–17:30 A21/112, Út 2. 5. 15:00–17:30 A21/112, Út 9. 5. 15:00–17:30 A21/112, Út 16. 5. 15:00–17:30 A21/112, Út 23. 5. 15:00–17:30 A21/112
- Předpoklady
- BVLV0321p Léč. výživa I - př. && BVLV0321c Léč. výživa I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem výuky předmětu Klinická výživa a dietologie je seznámit studenty bakalářského studia s různými možnostmi a způsoby nutriční intervence u jedinců s poruchami výživy (malnutrice v širším slova smyslu). Osnovy zahrnují jak problematiku podvýživy (proteino-energetická malnutrice), tak i problematiku nadměrné výživy, obezity, dyslipidemie a metabolického syndromu. Zahrnuty jsou také nejčastější metabolické vady. V každé z uvedených oblastí obsahuje výuka jak podrobnou diagnostiku nutriční poruchy, tak i možnosti její léčby v běžné klinické praxi. Celá výuka předmětu klinická výživa je přitom orientována na praktické způsoby využití získaných poznatků. Ve vztahu k podvýživě je kladen důraz na diagnózu proteino-energetické malnutrice a na standardní způsob zhodnocení stupně závažnosti této poruchy. Na tomto základě jsou vyučovány různé formy nutriční podpory s důrazem na správnou aplikaci umělé výživy. Studium zahrnuje jak různé způsoby dietní intervence a perorální suplementace výživovými přípravky, tak způsoby enterální výživy, podávané sondou do zažívacího traktu a parenterální výživy, podávané infúzemi do žíly. Ve všech případech je odděleně rozebíráno zajištění nutriční podpory u hospitalizovaných pacientů v nemocničních podmínkách a dlouhodobé zajištění domácí umělé výživy v ambulantních podmínkách. Součástí předmětu je monitorování nemocného v průběhu podávání umělé výživy, jak co do jejího efektu, tak možných nežádoucích účinků a komplikací. Ve vztahu k obezitě je předmětem osnov především klinicky závažná porucha s nutností intervence velmi nízkoenergetickou dietou nebo intervence farmakologické či chirurgické. Problematika metabolického syndromu a dyslipidemie jsou vyučovány v celé šíři. Osnovy zahrnují i ekonomické a etické aspekty nutriční podpory, porozumění výsledkům klinického výzkumu a nástin možných pokroků v blízké budoucnosti.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování schopen:
- identifikovat nutriční problém,
- aplikovat různé způsoby dietní intervence, jejich monitorování a zhodnocení
- porozumět výsledkům klinického výzkumu. - Osnova
- 1) Energetický metabolismus hlavních živin u zdravých jedinců, při prostém hladovění a při onemocnění. Bazální metabolismus. Harris-Benediktova rovnice. Energetická bilance. Nepřímá kalorimetrie, princip metody, respirační kvocient, interpretace výsledků. Stanovení energetické potřeby nemocných v klinické praxi. 2) Metabolismus aminokyselin. Cyklus tvorby močoviny. Dusíková bilance. Esenciální a větvené aminokyseliny. Glutamin. Arginin. Potřeba bílkovin/aminokyselin ve výživě za různých klinických situací. Vztah mezi potřebou bílkovin a energie. 3) Metabolismus tuků a sacharidů. Saturované, mononesaturované a polynesaturované mastné kyseliny. Vliv n-6 a n-3 mastných kyselin na zánět a krevní srážení. Mastné kyseliny se střední délkou řetězce. Deficit essenciálních mastných kyselin. Chylomikrony, LDL, VLDL a HDL částice v krevním oběhu. 4) Minerální látky ve výživě: Na, K, Cl, Ca, P, Mg. Vodní, iontová a acidobazická rovnováha. 5) Vitaminy ve výživě. Přehled, denní doporučené dávky ve výživě nemocných. 6) Stopové prvky ve výživě. Přehled, denní doporučené dávky ve výživě nemocných. 7) Vláknina ve výživě. Přehled různých druhů vlákniny. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Probiotika a prebiotika. Synbiotika. 8) Hormony a výživa. Insulin a insulinu podobný růstový faktor 1 (IGF-1). Růstový hormon. Anabolické steroidy. 9) Podvýživa. Dva krajní typy podvýživy: marasmus a proteinový typ malnutrice. Pojem proteino-energetická malnutrice. Karenční stavy. 10) Anamnestické metody zjišťování podvýživy. Podrobná nutriční anamnéza. Význam ztráty tělesné hmotnosti. Dotazníkové metody nutričního příjmu: 24-hodinový recall, 3-denní prospektivní záznam příjmu stravy, 7-denní záznam, dotazník frekvence příjmu potravin. 11) Somatické vyšetření u malnutrice. Princip antropometrie. Základní antropometrické hodnoty zjištěné na paži, jejich měření a interpretace výsledků. 12) Laboratorní metody zjišťování nutričního stavu. Základní metabolická laboratorní vyšetření. Nutriční bílkoviny. Odpady iontů a dusíku v moči. 13) Jednoduché modely tělesného složení. Dvoukompartmentový model tělesného složení: tuková a netuková hmota. Speciální metody vyšetřování tělesného složení: vážení pod vodou, bioelektrická impedanční analýza, vyšetření pomocí infračerveného záření, denzitometrie tělesného složení, stanovení celotělového obsahu dusíku a draslíku, vyšetření dvojitě-značenou vodou. 14) Globální hodnocení nutričního stavu. Vyhledávání nemocných s rizikem podvýživy (nutriční screening). Výskyt a význam proteino-energetické malnutrice v nemocnici. 15) Umělá výživa. Obecné aspekty enterální a parenterální výživy. Výhody a nevýhody enterální a parenterální výživy. Indikace a kontraindikace. 16) Sondová enterální výživa, přístupové cesty k zažívacímu traktu. Postup při zavádění nasogastrické a nasojejunální sondy. Kontrola správné polohy sondy. Provedení perkutánní endoskopické gastrostomie. Zavedení výživové katetrové jejunostomie. 17) Přehled farmaceutických přípravků tekuté enterální výživy. Polymerní a oligomerní přípravky. Přípravky určené k popíjení (sipping). Speciální přípravky podle typu onemocnění. Modulovaná enterální výživa. Imunomodulační výživa. 18) Způsoby aplikace sondové enterální výživy. Výživa kontinuální, intermitentní a bolusová. Výživa žaludeční a postpylorická. Zásady podávání sondové enterální výživy, požadavky na aseptický přístup. Rehabilitace nemocných s nutriční podporou. 19) Monitorování stavu nemocného při sondové enterální výživě. Kontrola tolerance podávané výživy a hodnocení její účinnosti. Laboratorní monitorování pacienta při sondové enterální výživě. 20) Komplikace sondové enterální výživy. Intolerance výživy. Komplikace mechanické, zejména ucpání sondy a nechtěné vytažení sondy. Komplikace metabolické a infekční.
- Literatura
- povinná literatura
- ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
- doporučená literatura
- Manual of dietetic practice Edited by Joan Gandy. 5th ed. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014. xiv, 998. ISBN 9780470656228
- GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
- NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
- neurčeno
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
- Nutritional oncology. Edited by David Heber. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier-Academic Press, 2006, xxiv, 822. ISBN 0120883937. info
- Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 3rd ed. Prague: Galén, 2004, 500 s. ISBN 8072622927. info
- HAINER, Vojtěch. Základy klinické obezitologie. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004, 356 s. ISBN 8024702339. info
- CATALDO, Corrine Balog, Linda K. DEBRUYNE a Eleanor Noss WHITNEY. Nutrition and diet therapy : principles and practice. 6th ed. Belmont: Thomson, 2003, xvii, 732. ISBN 0534576915. URL info
- WILHELM, Zdeněk, Petr BENEŠ, Vladimír BLÁHA, Jiří BONAVENTURA, Miloslav HRONEK, Pavel KOHOUT, Jaromír KOŽOUŠEK, Luboš SOBOTKA, Pavel TĚŠÍNSKÝ, Miroslav TOMIŠKA, Mária VOLEKOVÁ a Zdeněk ZADÁK. Výživa v onkologii. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 190 s. ISBN 80-7013-326-0. info
- NAVRÁTILOVÁ, Miroslava, Eva ČEŠKOVÁ a Ladislav SOBOTKA. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf-Jesenius, 2000, 270 s. ISBN 80-85912-33-3. info
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2023, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2023/BVKV0421p