BVKV0633c Klinická výživa a dietologie III- cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2023
Rozsah
0/1/0. 15. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc. (přednášející)
MUDr. Milan Majerník (cvičící)
MUDr. Anna Žáková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
Interní hematologická a onkologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 14. 2. 11:30–14:00 B11/211, Út 21. 2. 11:30–14:00 B11/211, Út 28. 2. 11:30–14:00 B11/211, Út 7. 3. 11:30–14:00 B11/211, Út 14. 3. 11:30–14:00 B11/211, Út 21. 3. 11:30–14:00 B11/211, Út 28. 3. 11:30–14:00 B11/211, Út 4. 4. 11:30–14:00 B11/211, Út 11. 4. 11:30–14:00 B11/211, Út 18. 4. 11:30–14:00 B11/211, Út 25. 4. 11:30–14:00 B11/211, Út 2. 5. 11:30–14:00 B11/211, Út 9. 5. 11:30–14:00 B11/211, Út 16. 5. 11:30–14:00 B11/211, Út 23. 5. 11:30–14:00 B11/211
Předpoklady
BVKV0532c Klin. výživa a dietol.II-cvič.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Součástí předmětu je praktická výuka u lůžka nemocného. Studenti se učí zvládnout vyšetření nutričního stavu konkrétního pacienta, kvantifikovat závažnost jeho nutriční poruchy a na tomto základě rozhodovat o vhodném způsobu nutriční podpory. Učí se sledovat pacienta v průběhu nutriční podpory, včetně nemocných s umělou výživou, zejména pokud je podávána enterální sondou. U těchto nemocných studenti zvládají monitorování tolerance enterální výživy, jejího efektu, nežádoucích účinků a komplikací. Osnovy zahrnují i ekonomické a etické aspekty nutriční podpory, porozumění výsledkům klinického výzkumu a nástin možných pokroků v blízké budoucnosti.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování schopen:
- identifikovat nutriční problém,
- aplikovat různé způsoby dietní intervence, jejich monitorování a zhodnocení
- porozumět výsledkům klinického výzkumu.
Osnova
  • 19) Nutriční podpora pacienta s onemocněním střeva 20) Nutriční podpora pacienta se selháváním ledvin 21) Nutriční podpora pacienta s nádorovou anorexií a kachexií 22) Praktické seznámení s prací nutričního podpůrného týmu 23) Praktické provádění nemocničního nutričního screeningu 24) Ambulantní léčba nemocných s dyslipidemií 25) Ambulantní sledování nemocných s domácí nutriční podporou
Literatura
  • Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders, 2008, xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. info
  • KING, Kathy. Nutrition therapy : advanced counseling skills. Edited by Bridget M. Klawitter. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007, xi, 315. ISBN 9780781777988. info
  • NAHIKIAN-NELMS, Marcia, Kathryn SUCHER a Sarah S. LONG. Nutrition therapy and pathophysiology. 1st ed. [Belmont]: Wadsworth, 2007, xxvi, 914. ISBN 9780534621544. info
  • NIX, Staci. Williams' basic nutrition and diet therapy. 12th ed. St. Louis: Elsevier Mosby, 2005, xxii, 454. ISBN 0323026028. info
  • CATALDO, Corrine Balog, Linda K. DEBRUYNE a Eleanor Noss WHITNEY. Nutrition and diet therapy : principles and practice. 6th ed. Belmont: Thomson, 2003, xvii, 732. ISBN 0534576915. URL info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
zápočet
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2024, jaro 2025.