LF:MNNE081c Nutriční epidemiologie - cv. - Informace o předmětu
MNNE081c Nutriční epidemiologie - cvičení
Lékařská fakultajaro 2024
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Mgr. Martin Forejt, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Eliška Hrežová (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jana Janoutová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Bc. Tomáš Pruša (cvičící)
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 21. 2. 13:30–15:10 A18/205, St 28. 2. 13:30–15:10 A18/205, St 6. 3. 13:30–15:10 A18/205, St 13. 3. 13:30–15:10 A18/205, St 20. 3. 13:30–15:10 A18/205, St 27. 3. 13:30–15:10 A18/205, St 3. 4. 13:30–15:10 A18/205, St 10. 4. 13:30–15:10 A18/205, St 17. 4. 13:30–15:10 A18/205, St 24. 4. 13:30–15:10 A18/205, St 15. 5. 13:30–15:10 A18/205, St 22. 5. 13:30–15:10 A18/205, St 29. 5. 13:30–15:10 A18/205
- Předpoklady
- MNAB0711s Aplikovaná biochemie
Prerekvizity dle LF MU studijního řádu. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Výživa dospělých a dětí (program LF, N-VDD)
- Cíle předmětu
- Nutriční epidemiologie se zaměřuje na vztah mezi výživou a výskytem nemocí. Základním východiskem je dobré zvládnutí obecných principů epidemiologických studií, což dále rozvíjejí již specifické metodické přístupy pro hodnocení nejrůznějších parametrů stravy a výživy. Konkrétním výsledkem využití adekvátních metodických přístupů je potom vyhodnocení vztahu výživy k riziku k nejvýznamnějších konkrétních skupin nemocí, jako jsou kardiovaskulární, rakovina, diabetes, osteoporóza a další, a schopnost vymezit příslušné rizikové i protektivní faktory odpovídající aktuálnímu stavu poznání. V rámci zvládnutí předmětu se předpokládá znalost veškerých podstatných teoretických principů a poznatků, ale rovněž praktické zvládnutí metodiky týkající se individuálního hodnocení výživy, zejména ve smyslu anamnestických metod hodnocení charakteristiky stravy, ale i metod hodnocení výživového stavu.Součástí předmětu je i epidemiologická metodologie, která studentům umožní pochopení epidemiologických studií při jejich provádění a hodnocení a správnou interpretaci jejich výsledků spolu s klinickou významností, včetně úzké vazby na medicínu založenou na důkazu.
- Výstupy z učení
- Základem je dobré zvládnutí obecných principů epidemiologických studií, což dále rozvíjejí již specifické metodické přístupy pro hodnocení nejrůznějších parametrů stravy a výživy. Konkrétním výsledkem využití adekvátních metodických přístupů je potom vyhodnocení vztahu výživy k riziku k nejvýznamnějších konkrétních skupin nemocí, jako jsou kardiovaskulární, rakovina, diabetes, osteoporóza a další, a schopnost vymezit příslušné rizikové i protektivní faktory odpovídající aktuálnímu stavu poznání. V rámci zvládnutí předmětu se předpokládá znalost veškerých podstatných teoretických principů a poznatků, ale rovněž praktické zvládnutí metodiky týkající se individuálního hodnocení výživy, zejména ve smyslu anamnestických metod hodnocení charakteristiky stravy, ale i metod hodnocení výživového stavu.
- Osnova
- 1) Nutriční epidemiologie jako obor, zaměření, cíle, hlavní metody. Alkohol. Zadání samostatných prací - individuálních nutričně-epidemiologických studií
- 2) Vliv výživy na riziko kardiovaskulárních a nádorových onemocnění
- 3) Chyby při zjišťování příjmu energie a živin
- 4) Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – I
- 5) Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – II
- 6) Příklady nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin
- 7) Epi-info – Zpracování nutričně-epidemiologických dat
- 8) Tvorba, použití a úskalí dotazníku I
- 9) Biomarkery pro hodnocení vztahu mezi výživou a zdravím
- 10) Tvorba, použití a úskalí dotazníku II
- 11) Přehled hlavních chyb a zdrojů nepřesností při nutričně-epidemiologických hodnoceních
- 12) Vláknina jako nutričně epidemiologický problém
- 13) Výsledky samostatný prací – individuálních nutričně epidemiologických studií
- Literatura
- povinná literatura
- Prezentace vyučujících – texty – v interaktivní osnově pro jednotlivá témata.
- doporučená literatura
- WILLETT, Walter. Nutritional epidemiology. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, 2013, ix, 529. ISBN 9780199754038. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- evidence docházky, kvízy
- Informace učitele
- Sylabus: 1) Nutriční epidemiologie jako obor, zaměření, cíle, hlavní metody. Alkohol. Zadání samostatných prací - individuálních nutričně-epidemiologických studií
2) Vliv výživy na riziko kardiovaskulárních a nádorových onemocnění
3) Chyby při zjišťování příjmu energie a živin
4) Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – I
5) Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – II
6) Příklady nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin
7) Epi-info – Zpracování nutričně-epidemiologických dat
8) Tvorba, použití a úskalí dotazníku I
9) Biomarkery pro hodnocení vztahu mezi výživou a zdravím
10) Tvorba, použití a úskalí dotazníku II
11) Přehled hlavních chyb a zdrojů nepřesností při nutričně-epidemiologických hodnoceních
12) Vláknina jako nutričně epidemiologický problém
13) Výsledky samostatný prací – individuálních nutričně epidemiologických studií
Ukončení předmětu: zápočet (udělován na základě evidence docházky) - Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2024/MNNE081c