MNNE081c Nutriční epidemiologie - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2024
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Mgr. Martin Forejt, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Eliška Hrežová (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jana Janoutová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Bc. Tomáš Pruša (cvičící)
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
St 21. 2. 13:30–15:10 A18/205, St 28. 2. 13:30–15:10 A18/205, St 6. 3. 13:30–15:10 A18/205, St 13. 3. 13:30–15:10 A18/205, St 20. 3. 13:30–15:10 A18/205, St 27. 3. 13:30–15:10 A18/205, St 3. 4. 13:30–15:10 A18/205, St 10. 4. 13:30–15:10 A18/205, St 17. 4. 13:30–15:10 A18/205, St 24. 4. 13:30–15:10 A18/205, St 15. 5. 13:30–15:10 A18/205, St 22. 5. 13:30–15:10 A18/205, St 29. 5. 13:30–15:10 A18/205
Předpoklady
MNAB0711s Aplikovaná biochemie

Prerekvizity dle LF MU studijního řádu.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Nutriční epidemiologie se zaměřuje na vztah mezi výživou a výskytem nemocí. Základním východiskem je dobré zvládnutí obecných principů epidemiologických studií, což dále rozvíjejí již specifické metodické přístupy pro hodnocení nejrůznějších parametrů stravy a výživy. Konkrétním výsledkem využití adekvátních metodických přístupů je potom vyhodnocení vztahu výživy k riziku k nejvýznamnějších konkrétních skupin nemocí, jako jsou kardiovaskulární, rakovina, diabetes, osteoporóza a další, a schopnost vymezit příslušné rizikové i protektivní faktory odpovídající aktuálnímu stavu poznání. V rámci zvládnutí předmětu se předpokládá znalost veškerých podstatných teoretických principů a poznatků, ale rovněž praktické zvládnutí metodiky týkající se individuálního hodnocení výživy, zejména ve smyslu anamnestických metod hodnocení charakteristiky stravy, ale i metod hodnocení výživového stavu.Součástí předmětu je i epidemiologická metodologie, která studentům umožní pochopení epidemiologických studií při jejich provádění a hodnocení a správnou interpretaci jejich výsledků spolu s klinickou významností, včetně úzké vazby na medicínu založenou na důkazu.
Výstupy z učení
Základem je dobré zvládnutí obecných principů epidemiologických studií, což dále rozvíjejí již specifické metodické přístupy pro hodnocení nejrůznějších parametrů stravy a výživy. Konkrétním výsledkem využití adekvátních metodických přístupů je potom vyhodnocení vztahu výživy k riziku k nejvýznamnějších konkrétních skupin nemocí, jako jsou kardiovaskulární, rakovina, diabetes, osteoporóza a další, a schopnost vymezit příslušné rizikové i protektivní faktory odpovídající aktuálnímu stavu poznání. V rámci zvládnutí předmětu se předpokládá znalost veškerých podstatných teoretických principů a poznatků, ale rovněž praktické zvládnutí metodiky týkající se individuálního hodnocení výživy, zejména ve smyslu anamnestických metod hodnocení charakteristiky stravy, ale i metod hodnocení výživového stavu.
Osnova
  • 1) Nutriční epidemiologie jako obor, zaměření, cíle, hlavní metody. Alkohol. Zadání samostatných prací - individuálních nutričně-epidemiologických studií
  • 2) Vliv výživy na riziko kardiovaskulárních a nádorových onemocnění
  • 3) Chyby při zjišťování příjmu energie a živin
  • 4) Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – I
  • 5) Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – II
  • 6) Příklady nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin
  • 7) Epi-info – Zpracování nutričně-epidemiologických dat
  • 8) Tvorba, použití a úskalí dotazníku I
  • 9) Biomarkery pro hodnocení vztahu mezi výživou a zdravím
  • 10) Tvorba, použití a úskalí dotazníku II
  • 11) Přehled hlavních chyb a zdrojů nepřesností při nutričně-epidemiologických hodnoceních
  • 12) Vláknina jako nutričně epidemiologický problém
  • 13) Výsledky samostatný prací – individuálních nutričně epidemiologických studií
Literatura
    povinná literatura
  • Prezentace vyučujících – texty – v interaktivní osnově pro jednotlivá témata.
    doporučená literatura
  • WILLETT, Walter. Nutritional epidemiology. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, 2013, ix, 529. ISBN 9780199754038. info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
evidence docházky, kvízy
Informace učitele
Sylabus: 1) Nutriční epidemiologie jako obor, zaměření, cíle, hlavní metody. Alkohol. Zadání samostatných prací - individuálních nutričně-epidemiologických studií
2) Vliv výživy na riziko kardiovaskulárních a nádorových onemocnění


3) Chyby při zjišťování příjmu energie a živin


4) Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – I


5) Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – II


6) Příklady nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin


7) Epi-info – Zpracování nutričně-epidemiologických dat


8) Tvorba, použití a úskalí dotazníku I


9) Biomarkery pro hodnocení vztahu mezi výživou a zdravím


10) Tvorba, použití a úskalí dotazníku II


11) Přehled hlavních chyb a zdrojů nepřesností při nutričně-epidemiologických hodnoceních


12) Vláknina jako nutričně epidemiologický problém


13) Výsledky samostatný prací – individuálních nutričně epidemiologických studií


Ukončení předmětu: zápočet (udělován na základě evidence docházky)

Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2025.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2024/MNNE081c