LF:MNVG101c Výživa v gastroenterologii-c - Informace o předmětu
MNVG101c Výživa v gastroenterologii - cvičení
Lékařská fakultajaro 2024
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MUDr. Martin Harazim, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Radek Kroupa, Ph.D. (cvičící)
Zdeňka Dvořáková (pomocník)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Barbora Pravdová (pomocník) - Garance
- doc. MUDr. Radek Kroupa, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Interní gastroenterologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta (80,00 %), Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta (20,00 %) - Rozvrh
- Út 20. 2. 15:00–17:00 A21/112, Út 27. 2. 15:00–17:00 A21/112, Út 5. 3. 15:00–17:00 A21/112, Út 12. 3. 15:00–17:00 A21/112, Út 19. 3. 15:00–17:00 A21/112, Út 26. 3. 15:00–17:00 A21/112, Út 2. 4. 15:00–17:00 A21/112, Út 9. 4. 15:00–17:00 A21/112, Út 16. 4. 15:00–17:00 A21/112, Út 23. 4. 15:00–17:00 A21/112, Út 30. 4. 15:00–17:00 A21/112, Út 7. 5. 15:00–17:00 A21/112, Út 14. 5. 15:00–17:00 A21/112, Út 21. 5. 15:00–17:00 A21/112, Út 28. 5. 15:00–17:00 A21/112
- Předpoklady
- MNCH0821p Chirurgie II - př. && MNAF081p Aplikovaná farmakologie-p
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Výživa dospělých a dětí (program LF, N-VDD)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je prohloubení znalostí ve specializovaných nutriční postupech v gastroenterologii a při onemocnění slinivky břišní, vychází se z etiologie, klinického obrazu, diagnostiky, průběhu onemocnění, léčebných možností.Součástí předmětu bude i problematika potravinových alergií a intolerancí.
- Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu student bude schopen stanovit individuální nutriční postupy a opatření u jednotlivých onemocnění, zásady dietních opatření při léčbě a prevenci, výběr potravin, doporučené technologické postupy, perorální příjem nebo enterální výživu.
- Osnova
- 1.Fyziologické, metabolické a nutriční aspekty chorob trávicího ústrojí 2.Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace a prevence onemocnění trávicího traktu 3.Specializované nutriční postupy při střevních vývodech a po operaci střev Indikace provedení střevního vývodu - nádory, traumata, záněty, vrozené vady. Péče o pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření. Povolené a zakázané potraviny a technologické postupy. Idiopatické léčebné možnosti, komplikace. Zásady diety při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě. 4.Specializovaný nutriční postup při onemocnění slinivky břišní Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišní a přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety. 5.Specializované nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníku Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění. Dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů. 6.Definice potravinové alergie. Definice potravinové intolerance. Charakteristika a léčebné možnosti. Výživa jako způsob potlačení symptomů či významná součást léčby. Rizika plynoucí z vyloučení skupiny potravin z jídelníčku bez prokázání diagnózy lékařem.
- Literatura
- doporučená literatura
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016, 422 stran. ISBN 9788088129035. info
- FUCHS, Martin. Potravinová alergie a intolerance. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2016, 447 stran. ISBN 9788020437570. info
- neurčeno
- International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice G. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012, xix, 1227. ISBN 9781437722338. info
- DÍTĚ, Petr. Farmakoterapie v gastroenterologii. 1. vyd. Praha: Galén, 2011, 262 s. ISBN 9788072627042. info
- KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 184. ISBN 9788087250082. info
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
- KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Onemocnění jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 109 s. ISBN 9788090382077. info
- SKŘIČKA, Tomáš, Pavel KOHOUT a Marieta BALÍKOVÁ. Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 68 s. ISBN 9788090382060. info
- KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2006, 80 s. ISBN 8090382002. info
- LUKÁŠ, Karel. Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2005, 288 s. ISBN 8024712830. info
- KOHOUT, Pavel. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Praha: Maxdorf, 2004, 174 s. ISBN 8073450232. info
- LUKÁŠ, Karel a Tomislav ŠVESTKA. Refluxní choroba jícnu a vředová choroba gastroduodena : diagnostika a léčba v každodenní praxi. 1. vyd. Praha: Triton, 2002, 207 s. ISBN 8072543091. info
- Výukové metody
- cvičení-kazuistiky
- Metody hodnocení
- zápočet
- Informace učitele
- 100% účast
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2024/MNVG101c