LF:BSVD021p Výživa a dietetika - Informace o předmětu
BSVD021p Výživa a dietetika - přednáška
Lékařská fakultajaro 2025
- Rozsah
- 2/0/0. 20. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Martin Krobot (přednášející)
Mgr. Barbora Slanařová (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Mgr. Veronika Volavá (přednášející)
Mgr. Veronika Zelenková (přednášející) - Garance
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Interní gastroenterologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Všeobecné ošetřovatelství (program LF, B-VO) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je připravit všeobecné sestry na výkon činností spojených s nutriční péčí, zejména pak na veškeré aktivity, kterými umožní efektivní spolupráci s nutričním terapeutem a/nebo nutricionistou.
- Výstupy z učení
- Absolvent/ka předmětu:
- si uvědomuje vlastní roli v multidisciplinárním týmu poskytujícím nutriční péči
- si uvědomuje význam prevence a léčby malnutrice u pacientů
- bere ohled na individuální výživové potřeby a preference pacienta
- dokáže komunikovat o výživě jak s pacientem, tak s dalšími členy multidisciplinárního týmu
- zná dietní systém a nejběžnější dietní postupy
- orientuje se v základních principech podávání enterální a parenterální výživy
- umí provádět nutriční screening
- umí provádět monitoring stravy a vést záznamy ohledně výživy ve zdravotnické dokumentaci - Osnova
- Základy výživy: B+S+T, význam, potravinové skupiny, voda
- Systém nutriční péče ve zdravotnictví: Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče, nutriční tým, dietní systém, specifikace a použití diet
- Role všeobecné sestry v nutriční péči: monitoring příjmu, intervence, komunikace
- Malnutrice: důsledky, hodnocení, screening, GLIM kritéria
- ONS, enterální a parenterální výživa: druhy, podávání, monitoring, mýty
- Specifika nutriční péče: obezita, diabetes, eliminace, senioři, hojení ran, onkologie, gastroenterologie
- Výživové potřeby ovlivněné světonázorem: problematika náboženství, veganství aj.
- Multidisciplinární spolupráce: praktický nácvik se studenty nutriční terapie
- Literatura
- povinná literatura
- TĚŠÍNSKÝ, Pavel, František NOVÁK, Ivana PRAŽANOVÁ, Lucie RŮŽIČKOVÁ, Martina KARBANOVÁ, Martin KROBOT a Peter SZITÁNYI. Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. 2020. Věstník MZ ČR č. 10/2020 info
- doporučená literatura
- Výživa v medicíně a dietetika, Heinrich Kasper, Grada 2015
- Výukové metody
- přednáška, aktivní zapojení studentů do skupinových aktivit, praktický nácvik
- Metody hodnocení
- ústní zkouška spočívající v rozboru kazuistiky z pohledu všeobecné sestry
- Statistika zápisu (jaro 2025, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2025/BSVD021p