MNKS101s Kazuistický seminář

Lékařská fakulta
jaro 2025
Rozsah
0/2/0. 30. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martina Karbanová, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNPX0842 Praxe II && MNSP081 Souvislá praxe
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je reflektovat průběžnou praxi studentů, umožnit integrovat získanou pracovní zkušenost a propojit teorii a praxi. Základem je implementace teorie procesu nutriční péče do praxe jako nepostradatelné dovednosti nutričního terapeuta (nutriční anamnéza, stanovení nutričních diagnóz, návrh nutričních intervencí a metod monitoringu a evaluace). Předmět klade důraz na samostatnou práci studenta s dospělými i dětskými klienty v zařízení.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen: identifikovat nutriční diagnózu, navrhnout nutriční intervenci a monitorovat a hodnotit nutriční péči pacienta v rámci procesu nutriční péče.
Osnova
  • Samostatná práce se zadáním zpracování kazuistiky a s klientem /pacientem se supervizí v kazuistickém semináři na principech nutriční péče formou prezentací s diskuzí.
Literatura
    povinná literatura
  • International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
    doporučená literatura
  • Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
    neurčeno
  • HOLLI, Betsy B. Communication and education skills for dietetics professionals. Edited by Betsy B. Holli. 5th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, 2009, xiv, 396. ISBN 9780781774345. info
  • NAHIKIAN-NELMS, Marcia, Sara Long ROTH a Karen LACEY. Medical nutrition therapy : a case study approach. 3rd ed. Belmont: Brooks/Cole, 2009, xx, 432. ISBN 9780495555377. info
  • PENDER, F. Clinical cases in dietetics. Oxford: Blackwell Pub., 2008, xiv, 281. ISBN 9781405125642. info
Výukové metody
seminář
Metody hodnocení
zápočet podmíněn 90% účastí a prezentacemi kazuistik s diskuzí
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.