LF:BVBC014 Biochemie - Informace o předmětu
BVBC014 Biochemie
Lékařská fakultapodzim 2005
- Rozsah
- 4/3/0. 10 kr. součet kreditů za dva ročníky. Ukončení: zk.
- Garance
- prof. MUDr. Vladimír Palyza, CSc.
Biochemický ústav – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Osnova
- Výuka se opírá o základní znalosti chemie v rozsahu gymnaziální látky. Počátek výuky prohlubuje chemické znalosti se zdůrazněním skutečností, které jsou nezbytné pro osvojení základního rozsahu biochemie tj. pro studium normálního metabolismu a jeho jednoduchých poruch.
- Rozsah látky v 1. semestru pokrývá obecnou chemii, část anorganické chemie a popis vybraných organických sloučenin. Sloučeniny důležité z biochemického hlediska (statická část biochemie) jsou probírány již v poslední třetině 1. semestru. Se základními metabolickými dráhami se posluchači seznamují zhruba od třetiny 2. semestru. Obrysově jsou probrány také regulační mechanismy zahrnující rovněž principy hormonální regulace.
- 3. semestr se výukou zaměřuje na biochemické aspekty výživy, přeměny složek potravy v zažívacím traktu. Posluchači se seznámí s výměnou minerálních látek a vody, s biochemií vnitřního prostředí a acidobazickou rovnováhou. Následuje funkční biochemie jednotlivých druhů tkání (krev, jaterní buňka, pankreas, ledviny, svalová tkáň, pojivo a kůže, nervová tkáň, biochemie vidění, mléčné žlázy a mléka). Zmíněny jsou principy imunochemie, xenobiochemie a farmakobiochemie a některé otázky regulace metabolických pochodů.
- 4. semestr se věnuje detailnějšímu popisu dějů a regulací souvisejících se zažívacím traktem (gastrointestinální hormony a enzymy, biochemická diagnostika poruch funkce pankreatu, střevní resorpce a malabsorpce. Maldigesce a laboratorní diagnostika dysfunce gastrointestinálního traktu). Další část výuky je zaměřena na možnosti posouzení nutričního stavu organismu a základní principy léčebné enterální a parenterální výživy. Sacharidy, aminokyseliny (resp. bílkoviny) a lipidy jako přípravky v enterální a parenterální výživě a některá související metabolická specifika tvoří závěr probírané látky.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
- Statistika zápisu (podzim 2005, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2005/BVBC014